Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ян Сверак / Jan Sverák

Дата на раждане - 06.02.1965
Място на раждане - Затек, Чехословакия

Ян Сверак е роден в семейството на изтъкнатия актьор и сценарист Зденек Сверак. Следва документално кино в прочутата киношкола "ФАМУ" в Прага. Още дипломната му работа, късометражката "Нефтианци", прави впечатление и Сверак е поканен в САЩ, където е удостоен със "Оскар" за най-добър чуждестранен студентски филм. Пълнометражният му дебют "Начално училище" също се радва на успех - номиниран е за "Оскар" в категорията за най-добър чуждоезичен филм през 1992 г. Следва "Акумулатор 1" (1994), който пък е най-скъпият чешки филм - смешна пародия на американските суперпродукции, пълна с прекрасни спецефекти.

През същата година Сверак снима "Пътуването" (Голямата награда от фестивала в Карлови Вари '95). Това е емоционално-закачлива перифраза на класическия американския филм "Волният ездач", заснета почти без пари. Идва ред на знаменития "Коля" (1996), който заслужено получава "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Главната роля изпълнява блестящо бащата на Ян - Зденек Сверак.

"Тъмносин цвят" е коопродукция на Чехия и Великобритания. Действието се развива през 1950 г. "Тази история всъщност е интимна драма, развиваща се на фона на важно историческо събитие: надвисналата сянка на войната и мисълта, че всеки момент може да намериш смъртта си, ускоряват всички любовни връзки и ги правят по-пламенни", споделя самият режисьор, който отдава почит към храбростта на много чешки пилоти, предадени от историята, които се завръщат у дома към едно безрадостно бъдеще. "Това са герои от войната, чиито дела не бива да бъдат забравени от бъдещите поколения", убеден е режисьорът.
Copyright © 2024 Dir.bg.