Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Дарил Хана / Daryl Hannah

Дата на раждане - 03.12.1960
Място на раждане - Чикаго, Илинойс, САЩ

Дарил Хана е изучавала актьорско майсторство и импровизация в прочутия чикагски театър “Goodman”, преди да се премести в Лос Анджелис, където учи в Университета на Южна Калифорния. Тя продължава обучението си при прочутата преподавателка по актьорско майсторство Стела Адлър и подобрява импровизаторските си умения в театър “Groundlings”.

Прави дебюта си в киното през 1978 г. в хорър фантастиката на Брайън Де Палма “The Fury” ("Ярост"), последван от роля в уестърн драмата “Hard Country” (1981, реж. Дейвид Грийн). Тя получи признание от критиката за поддържащата си роля в “Блейд Рънър” на Ридли Скот, а впоследствие се снима в игрални филми като “Reckless” (1984, реж. Джеймс Фоли) с Ейдън Куин, “The Pope of Greenwich Village” (1984, реж. Стюарт Розънбърг) с Мики Рурк и Ерик Робъртс и в “Summer Lovers” (1982, реж. Рандал Клайзър). През 1986 г. се снима в направената за телевизия нова версия на класическия научно-фантастичен трилър от 1950 г. “Атаката на 15-метровата жена” за HBO.

В желанието си да се развива като кинотворец, Хана написва, продуцира и режисира късометражния филм “The Last Supper” (1993) като част от курса й по кинопроизводство към Филмовия факултет на Нюйоркския университет. Филмът е показван на много международни кинофестивали - включително Сънданс и Берлинския филмов фестивал, където печели наградата на журито за най-добър късометражен филм. Продуцентската къща на Дарил Хана “Real Fias” разработва няколко филмови проекта.

На 57-годишна възраст, през юли 2018 г. Дарил Хана сключва брак с канадския певец и композитор Нийл Янг.
Copyright © 2024 Dir.bg.