Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Гай Пиърс / Guy Pearce

Дата на раждане - 05.10.1967
Място на раждане - Кеймбридж, Великобритания

Семейството на Пиърс се премества да живее в Австралия, когато той е едва 3-годишен. Пет години по-късно баща му, който е пилот в кралските ВВС, загива при катастрофа със самолет. Гай бил много слаб физически, което го подтикнало да се заеме с бодибилдинг. На 16 години спечелва титлата "Мистър Виктория" за юноши, благодарение на което попада в полезрението на актьорските агенти.

Снима се с огромен успех пет сезона (1986-1990) в телевизионния сериал "Съседи". По-късно си спомня за тези години като за най-ужасните в живота си. Превърналият се почти мигновено в кумир за тинейджърите младеж не можел да се отърве от тълпите поклонници, които го преследвали навсякъде. "Боях се да изляза от къщи - споделя той. - Ненавиждах и себе си и своята слава". След края на снимките за "Съседи" Пиърс продължава да се снима за друг сериал - "Човекът от Снежната река".

"Има моменти - признава актьорът - когато въобще не знам, дали искам всъщност да се занимавам с това. Когато бях млад, актьорството беше средството да се избавя от страха да изглеждам скучен и безинтересен или пък да се чувствам излишен в компания". И все пак, Гай Пиърс е човекът, който през последните години направи зашеметяваща кариера в Холивуд. Но преди това работи известно време в театъра, съчинява музика, пише песни, надявайки се, че ще започнат да го канят и за по-сериозни роли в киното. И той не изпуска шанса, когато той се появява през 1994 г. макар и под формата на твърде необичайно предложение - канят го за ролята на травестита от "Приключенията на Присила - кралицата на пустинята" (1994).

Именно благодарение на това си изпълнение е забелязан от режисьора Къртис Хенсън, който го взима за филма си "Поверително от Ел Ей" (1997), който става хит. Всички в Холивуд се надпреварват да предричат на Гай бляскаво бъдеще. Но в звезда се превръща Ръсел Кроу - другият австралиец в актьорския състав. "Не искам да бъда звезда", заявява Пиърс. - "Честна дума! Не виждам в славата нищо хубаво. Във всеки случай тя не ме успокоява. Точно обратното - засилва усещането ми за незащитеност. Превръща ме в параноик".

През последните две години се снима в пет филма. След новаторския трилър "Memento" (2000 г.) участва в австралийската продукция "Лунно отражение" (2002) с Хелена Бонам Картър. После се превъплъщава с успех в американската независима продукция "The Hard Word)" и през 2002 г. жъне успех сред широката публика с изпълненията си в два скъпоструващи проекта "Граф Монте Кристо" и "Машината на времето".

Със съпругата си, психоложката Кейт Местиц се запознава, когато е едва 12-годишен. Заедно учат, дружат, а после животът ги разделя задълго. От 1987 до 1993 г. Пиърс има връзка с Шейни Стоун. Скоро след раздялата си с нея той отново среща старата си приятелка Кейт. През 1997 г. двамата сключват брак. "Когато отново се оказахме заедно, изведнъж проумяхме, че сме създадени един за друг - признава актьорът и добавя, че семейният им живот върви чудесно. Двамата живеят в Мелбърн. Разделят се през 2015 г., след което Пиърс живее в Лос Анджелис с холандската актриса Карис ван Хаутен (и двамата имат шотландски корени), имат един син.
Copyright © 2024 Dir.bg.