Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джонатан Деми / Jonathan Demme

Дата на раждане - 22.02.1944
Място на раждане - Болдуин, Ню Йорк, САЩ

Прочутият създател на трилъра "Мълчанието на агнетата", който бе отличен с 5 награди "Оскар", е роден на 22 февруари 1944 г. в Болдуин, недалеч от Ню Йорк. Майка му е била актриса, а баща му - специалист по връзки с обществеността. Когато Джонатан навършва 15, семейството му се премества в Маями. Като малък мечтае за кариера на ветеринарен лекар. Завършва университета във Флорида, но още докато следва осъзнава, че не желае да се занимава с ветеринарна медицина.

След завършването си започва да работи като кинокритик в местния вестник. По-късно се занимава с реклама за кинокомпанията "Юнайтед Артистс". Започва да режисира филми от 1974 г. и първоначално няма успех. Името Деми нашумява в средата на 80-те години, след като заснема черната комедия с Мелани Грифит и Джеф Даниълс "Нещо диво".

Този самобитен режисьор се изявява като типичен постмодернист, за което свидетелстват неговите стилистично пъстри творби, в които на пръв поглед трудно може да се открие специфичен почерк. Днес Деми има вече зад гърба си 15 филма, сред които освен "Мълчанието на агнетата" (1991) се открояват още "Мелвин и Хауърд" (1980), "Омъжена за мафията" (1988), отличеният с Оскар "Филаделфия" (1993), "Beloved" (1998) и др. Създадените от Деми ленти са получили общо 20 номинации за "Оскар" в различни категории.

Освен като талантлив режисьор, той се изявява още като сценарист на повечето от филмите си, а също и като продуцент. През 1990 г. основава кинокомпанията "Clinica Estetico", която се занимава с най-различни проекти. В нея са създадени някои от най-прочутите видеоклипове на такива големи музиканти, като Нийл Янг и Брус Спрингстийн, остро социалните документални филми "Swimming to Cambodia", "Cousin Bobby", а също и лентата "Stop Making Sense", посветена на концерт на "Talking Heads". Тя е отличена с награда от Националната асоциация на кинокритиците на САЩ.

Джонатан Деми е яростен борец за човешки права. Той например продуцира филма "Мандела", който е номиниран за "Оскар". През 2003 г. режисира документалната творба "The Agronomist", посветена на убития радиожурналист от Хаити Жан Доминик.

Джонатан Деми има три деца от първата си съпруга, Джоан Хауърд - асистент продукции.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.