Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Питър Страус / Peter Strauss

Дата на раждане - 20.02.1947
Място на раждане - Кротън-он-Хъдсън, Ню Йорк, САЩ

Питър Страус e добре известен с дългия си списък от звездни роли в снимани предимно за телевизията филми, сред които „The Jericho Mile” (1979, TV), за който спечели наградата „Emmy” за главна роля в минисериал. С още номинации за най-престижната телевизионна награда е обелязана актьорската работа на Страус в минисериалите „Богат, беден” (1976, mini) и „Masada” (1981, mini), като с ролите си актьорът е завоювал и пет номинации за „Златен глобус”.

Страус е роден на 20 февруари 1947 в Ню Йорк и отрасва в Кротън-ъпон-Хъдсън, Ню Йорк, където се запознава с театъра и се запалва по него, благодарение на местния ежегоден международен Шекспиров фестивал. Като ученик в гимназията вече прекарва летните си ваканции с театралната трупа „Поконо” в Пенсилвания или с „Оегънкуит” в Мейн. През 1969 завършва Северозападния университет в Ню Йорк, твърдо решен да стане актьор.

Дебютира на „Бродуей” в пиесата на Том Грифин „Einstein and the Polar Bear" през 1981. Сред по-значимите му роли на театралната сцена са тези в „The Dance Next Door”, „The Mind with the Dirty Man”, както и в „The Trial of the Catonsville Nine” в „Марк Тейпър Форум”, Лос Анджелис, и „A Cry of Players” в „Сентър Стейдж”, Балтимор.

От ролите му за големия екран вероятно незабравима ще остане тази в „Синият войник” (1970) на Ралф Нелсън, в който си партнира с Кандис Берген. Участвал е още в „The Trial of the Catonsville Nine” (1972), „The Last Tycoon” (1976), „The Secret of NIMH” (1982), „Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone” (1983) и „Nick of Time” (1995). Последната му засега роля в киното бе тази на американския президент в продължението на екшъна „Трите хикса 2” на режисьора Лий Тамахори.

Страус определено е най-изявен като ТВ звезда, участвал в безброй филми сериали, но получил популярност най-вече благодарение на няколко минисериала "Нежна е нощта" (1985), "Kane&Abel" (1985), „Seasons of Love” (1999) и, разбира се, „Богат, беден”.

Страус е женен за актрисата Рейчъл Тикътин и живее в Оджаи, Калифорния, където се занимава и с отлеждане на цитрусови плодове – при това доста сериозно, след като средногодишната му реколта е 400 тона.
Copyright © 2024 Dir.bg.