Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Гейбриъл Бърн / Gabriel James Byrne

Дата на раждане - 12.05.1950
Място на раждане - Дъблин, Ирландия

Бърн е най-голямото от 6 деца в семейството на бъчвар и болнична служителка, възпитан и образован от "Християнски братя" - общност в католическата църква, за да стане свещеник. Той обаче не е религиозен и по-късно завършва археология и ирландска лингвистика в Университетския колеж в Дъблин. По онова време играе и футбол в клуб "Stella Maris". След като завършва, работи по специалността си, като междувременно пише и драма за националната телевизия през 1996 г. Освен с археология, занимава се и с готварство, бикоборство и с преподаване на испански език в училище.

Актьорската си кариера Гейбриъл започва късно, когато е на 29 години - на сцената на два театъра в Дъблин, а после - два театъра в Лондон. Придобива популярност с ирландско телевизионно шоу, след което играе и в спин-оф сериал по него. Дебютът му в кино е през 1981 г. в епоса на Джон Бурман за крал Артур - "Ескалибур".

До 37-годишна възраст не е ходил в Америка, но през 1988 г. се жени за американската актриса Елън Баркин, от която има две деца. Двойката се разделя пет години по-късно и след още шест се развежда, но Бърн остава да живее в Бруклин, Ню Йорк.

През 2008 г. Гейбриъл Бърн се връща към театъра, като играе ролята на крал Артур в пиесата-мюзикъл "Камелот" на Алън Лърнър и Фредерик Льове, с Нюйоркската филхармония.

От август 2014 г. е женен за дългогодишната си приятелка, американската телевизионна продуцентка и режисьорка Хана Бет Кинг.
Copyright © 2024 Dir.bg.