Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Брук Шийлдс / Brooke Shields

Дата на раждане - 31.05.1965
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Когато човек стане много известен, средствата за масова информация започват да проявяват силен интерес, а събитията от личния му живот стават всеобщо достъпни, при това истината обрасва с предположения, полуистини, и пълни измислици. И не е чудно, че самите „виновници” за слуховете от време на време им хрумва по някоя идея, с която да си върнат поне малко от славата...

Дори и обикновено добре възпитаната Брук Шийлдс не пропусна възможността да покаже на журналистическото братство среден пръст. През юли 2000 година тя и приятелят й Крис Хенчи обявиха годежа си. Година по-късно Шийлдс любезно предостави на няколко водещи световни издания сватбените фотографии. С Крис Хенчи, Брук се запознава по време на работата си над комедийния сериал „Палавата Сюзан". Избраникът й работи в телевизията, пише сценарии за сериали и понякога ги продуцира. По това време целият свят говори за тайното бракосъчетание на Шийлдс и Хенчи, състояло се на 4 април на остров Каталина (недалеч от Лос Анджелис). Скоро обаче става известно, че на снимките са манекени, а сватбата всъщност се е състояла на 26 май в Палм Бийч, Флорида. Актрисата нарочно устройва този маскарад, за да заблуди постоянно преследващите я папараци… Разбираемо е - Брук става знаменитост още като дете и на 36 години суетнята около всяка нейна крачка вероятно е започнала да й идва в повече.

Криста Брук Камил Шийлдс се ражда в Ню Йорк. Детството й, меко казано, не е съвсем обикновено. Майка й, актрисата и модел Тери Шийлдс, е властна жена със силна воля; от самото раждане на Брук е решила, че дъщеря й непременно ще стане кинозвезда. На 11 месеца заедно с майка си Брук за първи път застава пред камерата и се снима в реклама на сапун. Оттам нататък, надали и самата тя знае в колко реклами още е участвала.

Когато момичето е на 12 години, Тери успява да й уреди главна роля във филма на Луи Мал „Pretty Baby" (1978). Целеустремената майчица никак не се смущава, че Брук Шийлдс ще се появи пред многомилионната аудитория в образа на малолетна проститутка... Безусловно този филм прославя младата актриса и именно в тези години тя си спечелва славата на секссимвол на Америка. Но подобна слава в тази възраст не може да не остави отпечатък върху психиката на момичето. Бащата на Брук, Франк Шийлдс, и семейният лекар психиатър рязко възразяват против участието на детето в този филм. Но майката държи на своето и успява да направи дъщеря си звезда. После действието се развива така, както предупреждавал психиатърът: Брук започва редовно да се обръща към него за помощ.
Майката пък започва да пие и постоянно прави забележки на дъщеря си по повод дрехите й, излишни килограми и най-дребните кожни „неизправности”. Опасявайки се да не загуби контрол над Брук, тя я дебне на всяка крачка, проучва приятелите й и се заема с всичките й професионални дела. Освен това Тери застрахова девствеността на Брук и пред цял свят разказва, че независимо от разпътния си имидж нейната дъщеря не поддържа никакви отношения с мъже. А и какви отношения би могла да поддържа при такава строга и бдителна майка?

Кариерата на Брук междувременно се развива отлично. През 1980 година тя играе във филма „Синята лагуна", станал особено популярен сред тийнейджърите. Вероятно тайната на успеха се крие в сюжета, описващ красивата и трогателна любовна история на двама млади, развиваща се на прекрасен тропически необитаем остров. Филмът е номиниран за „Оскар” и „Златен глобус”. Година по-късно 16-годишната Шийлдс се снима в "Endless Love" на Франко Дзефирели и е обявена за „лицето на 80-те". Портретът й постоянно се появява по кориците на най-престижните издания.

През 1983 Брук Шийлдс постъпва в Принстън и след като завършва, продължава актьорската си кариера в киното и телевизията. Заради постоянната майчина опека нещастната Брук Шийлдс, вече официално обявена за "мома за женене", е принудена да се държи инфантилно за възрастта си. Мъжете започват да гледат с подозрение 25-годишната девица: дали под маската на святото й целомъдрие не се крие някаква срамна тайна? Всъщност майката готви дъщеря си за славно бъдеще и мечтае да я ожени най-малко за принца на Монако, Алберт, или за японския принц Хиро Нарухито. Мечтите за принцовете не се сбъдват – най-близката в това отношение била няколко срещи с Джон Кенеди мл. Затова пък Брук се запознала с „краля на корта”, тенисиста Андре Агаси. Две години след началото на връзката им двамата обявили годежа си, а след още две, през април 1997, се състояла и сватбата. По времето на първото си минаване под венчило красивата булка била на 32.

За мнозина този брак още от самото му начало изглеждал странно. Почти всички виждали, че около двете звезди липсва атмосферата на влюбеност, обикновено присъща на младоженците. Близките им приятели забелязват, че Брук и Андре приличат повече на брат и сестра, отколкото на влюбени съпруг и съпруга. При това скоро след сватбата актрисата споменава в едно интервю, че Андре не е точно неин тип.

Във втората половина на 1990-те години в кинокариерата на Брук Шийлдс има застой. След като започва да излиза с Андре, тя постоянно се бори с излишните килограми и се появява пред хора само по време на тенис турнирите, в които участва мъжът й. И не спира да разказва на приятели и познати, че вече не може да понася тенис и че иска да има три деца. А Андре не се съгласявал да има деца преди края на спортната му кариера.

След сватбата спортните успехи на Андре Агаси рязко намаляват, а на Брук изведнъж й потръгва - тя отново става много популярна и дори спечелва нови почитатели с комедийния телевизионен сериал „Палавата Сюзан". Немалка роля в края на отношенията между Брук и Андре изиграва и графикът на актрисата, която от дете е привикнала да си ляга рано и да става в 6:45, защото в 9:00 обикновено трябва да е на снимачната площадка. Андре, точно обратното, е „сова" - ляга късно и става късно... Накрая този странен брак се разпада. Брук Шийлдс посреща развода относително спокойно. Още повече, че в професионалното й поприще започва нов възход. Все по-често я канят във високобюджетни холивудски продукции – при това в главни роли.

Един от тези филми е „Мъж за милиони” (1999) с Крис О'Донъл. По сюжет неговият герой Джими неочаквано се сдобива с голям „проблем” – внезапно починалият му дядо оставя в наследство 100 милиона долара, които внукът може да получи само в случай, че се ожени преди да навърши 30 години. А до 30-тия рожден ден на Джими остават само 24 часа… Актьорският състав е звезден - Марая Кери, Рене Зелуегър и, разбира се, Брук Шийлдс.

Същата година излиза и филмът на Джеймс Тобак „Черно и бяло". Режисьорът дълго не съумява да открие актриса за ролята на жената на главния герой (Робърт Дауни мл.). И когато му се обажда агентът на Брук, Тобак е учуден и заинтересуван: „Веднага усетих чувството за хумор на Шийлдс и нейната вътрешна порядъчност. Останах очарован от ума й. На снимачната площадка Брук много импровизираше и създаде оригинален, сложен персонаж. Игра великолепно!"

А ето какво каза самата Брук:
„Предстоеше ми да изиграя роля, която изобщо изобщо не приличаше на нищо от това, което бях играла дотогава. Докато работех над филма аз разбрах, че имам сили почти за всичко. Мисля, че най-накрая започнах да се реализирам като актриса. Сега и другите вече могат да ме видят като актриса, а не като манекенка в киното. И аз вече се гордея с кариерата си."

Брук Шийлдс подписва договор за участие в телевизионния сериал "Lipstick Jungle" на NBC, съобщи IMDb. Той се снима по бестселър на авторката на "Сексът и градът" Кандис Бушнел. В романа на Бушнел се разказва за три богати и жадни за власт жени в Ню Йорк. 42-годишната Шийлдс играе Уенди, президент на филмово студио, измъчена съпруга и майка на три деца. Актрисата се снима и в един от най-забавните епиззоди на сериала „Приятели”, появява се и в ролята на психично разстроена психоложка в популярния сериал за пластични хирурзи "Клъцни-срежи". Предстои да я гледаме и в два филма за голям екран - „National Lampoon's Bag Boy” (2007) и „Midnight Meat Train” (2008).
Copyright © 2024 Dir.bg.