Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Брендън Фрейзър / Brendan Fraser

Дата на раждане - 03.12.1968
Място на раждане - Индианаполис, Индиана, САЩ

Брендън Фрейзър, който не подлежи на никаква категоризация, проявява завидна разностранност, която му позволява да бъде еднакво убедителен в комедии, драми и приключенски филми. Син на висш служител в канадското министерство на туризма, Фрейзър се ражда в Индианаполис на 3 декември, 1968 година. Благодарение на работата на бащата, семейството пътува много и Фрейзър отрасвa по места толкова различни като Отава, Лондон, Рим и Сиатъл. Докато живее в Лондон, Фрейзър започва да се интересува от театър и по-късно се записва да учи в сиатълския институт „Корниш”.

След едно ранно участие в „Dogfight” (1991), Фрейзър прави своя пробив през 1992 в „Кроманьонецът” като човек от каменната епоха, размразен в съвременна Калифорния. Продължава да печели вниманието на публиката с роли като тази на еврейското момче в среда от изцяло бели, англосаксонски протестанти в „Училищни връзки” (1992), като гръндж музикант във „Въздухари”(1994), харвардски студент, загубил дисертацията си в „With Honors” (1994) и като чудноват бейзболен феномен в „The Scout” (1994).

В едно списание Фрейзър е цитиран да казва, че търси роли, в които има "глуповатост и сексапил"; работата му през втората половина на 90-те години показва, че е бил честен в интервюто. След по-запомнящите му се филми са „Джордж от джунглата” (1997), остроумна сатира на приключенските филми за джунглата; приетата с акламации възстановка на последните дни на режисьора Джеймс Уейл, „Богове и чудовища” (1998), в която Фрейзър получи отлични отзиви за ролята си като мускулестия градинар на Уейл; романтичната комедия „Гости от миналото (1999); и високобюджетния римейк на „Мумията” (1999) който ефективно разкри възможностите на Фрейзър като герой, ситуиран в приключение от старата школа.

Екстравагантното съживяване на „древноегипетския” франчайз се оказа толкова успешно, че скоро бе направено и продължение - „Завръщането на мумията” (2001), издържано откровено в стила на филмите за Индиана Джоунс. С горкият Фрейзър, изправен не само срещу страховития Имхотеп, но и срещу Краля на скорпионите (дошлата от кеча суперзвезда „Скалата”) - както и с повече екшън и специални ефекти, „Завръщането на мумията” осигури на зрителите през летните месеци повече тръпки и вълнения дори от своя предшественик. За нещастие същото не може да се каже за появилия се и зле приет през 2001 ”Маймунджълъци”. Независимо от енергичната игра на Фрейзър филмът не се представи така добре, както се надяваха от 20th Century Fox.

За негов късмет, кариерата му си остана незасегната от „маймунския” провал с умереното му представяне в „Шеметна сделка” (2000) с Елизабет Хърли. През 2002 Фрейзър отново обра овациите с играта си в „Тихия американец” като Алдън Пайл, „наивен” американец, оказал се в Сайгон като част от медицинска мисия. Фрейзър не забравя да си избира и глуповати роли: през 2003 се появи в ролята на... Брендън Фрейзър, заедно с Дейвид Спейд в „Дики Робъртс: Бившата звезда”, а след това и в „Шантави рисунки: Отново в действие” със Стив Мартин и Джена Елфман. Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.