Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джийн Уайлдър / Gene Wilder

Дата на раждане - 11.06.1933
Място на раждане - Милуоки, Уисконсин, САЩ

Роденият като Джером Силберман прави големия си театрален пробив, вече със сценичния си псевдоним Джин Уайлдър, с малка роля в извънбродуейската продукция на "Roots" на Арнолд Уескър и много скоро дебютира на Бродуей като забавния прислужник в "The Complaisant Lover" на Греъм Грийн (и двете през 1961). С тази роля печели и театралната награда Clement Derwent. През 1963 отново се радва на голям бродуейски успех с "Полет над кукувиче гнездо" (с Кърк Дъглас в главната роля). Отново през 1963 постановката на "Майка Кураж и нейните деца" променя завинаги посоката на живота му. След актьорите е Ан Банкрофт, която по това време излиза с Мел Брукс, и започналото приятелсто между двамата мъже води до преминаването на Уайлдър към компанията на Брукс.

Опитът му от „Актърс студио” му помага да получи първата си роля в киното, във филма „Бони и Клайд” на Артър Пен (1967), където привлича вниманието с малкaта, но запомняща се роля на изплашения младеж, отвлечен от легендарната двойка. Следва и големият му пробив на киноекрана – изпълнението на Уайлдър в ролята на умиляващо безумния Лио Блум в "Продуцентите" (1967), което дава зашеметяващия старт на сътрудничеството му с Мел Брукс и му осигурява номинация за „Оскар” като най-добър актьор в поддържаща роля. Силни моменти в кариерата му идват отново през 1970 - с ролята на авантюрист в "Start the Revolution without Me" на Бъд Йоркин (1970), през 1971 като главния герой в "Уили Уонка и шоколадовата фабрика", и през 1972 като запленения от овцата г-ца Бенкур доктор Дъг Рос във „Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но ви е било страх да попитате” на Уди Алън. (Вероятно фактът, че сценаристите на сериала „Спешно отделение” са избрали съвсем същото име за героя на Джордж Клуни, е някаква шега).

Но някои от най-забавните роли на Уайлдър тепърва предстоят. Актьорът отново обединява сили с Брукс във вдъхновените лудории „Пламтящи седла" и „Младият Франкенщайн" (и двете през 1974). С втория филм идва и втората му номинация за „Оскар” – вече като сценарист (заедно с Брукс). Въодушевен от тези триумфи, Уайлдър дебютира като режисьор с "Приключенията на по-умния брат на Шерлок Холмс" (1975), с участието на актьори от трупата на Брукс като Мадлин Кан, Марти Филдман и Дом ДеЛуис. Но като цяло пародиите, които Уайлдър снима като режисьор, разочароват, с изключение на един филм – „Жената в червено" (1984), свободен римейк на френската фарсова комедия „Pardon Mon Affaire".

Първата съвместна работа на Уайлдър с Ричард Прайър трябвало да е още в „Пламтящи седла", но Прайър (съсценарист) губи ролята в съревнование с Кливън Литъл. Така двамата комици за първи път са заедно на екрана в много забавния и комерсиален "Silver Streak" (1976) и отново са на върха с "Луда бъркотия" (1980). Следващите им общи филми "Ни чул, ни видял" от 1989 и "Another You" от 1991 са умерено успешни, преди проблемите със здравето на Прайър да сложат край на съвместната им работа.

Уайлдър игра и съществувалия кратко ситком на NBC „Something Wilder" (1994-1995), a през 1996 дебютира на лондонската театрална сцена в "Смях на 23-тия етаж".

Уайлдър бе женен за актрисата от Saturday Night Live Джива Раднър - от 1984 до смъртта й от рак през 1989. Самият той също бе диагностициран с рак през 1999, но през 2000 бе напълно излекуван. На 1 март 2005 актьорът издаде мемоарите си под заглавието „Kiss Me Like A Stranger”, а в началото на 2007 публикува първия си роман, озаглавен „My French Whore”, чието действие се развива през Първата световна война.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.