Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Томи Лий Джоунс / Tommy Lee Jones

Дата на раждане - 15.09.1946
Място на раждане - Сан Саба, Тексас, САЩ

Томи Лий Джоунс - актьорът с безизразно лице, който може да изглежда както страшен и решителен (като всеотдаен преследвач в „Беглецът”, „Щатски шерифи” и още няколко филма), така и доста смешен (като като всеотдаен преследвач в „Мъже в черно” 1 и 2), - всъщност никога не е посещавал актьорски курсове. Томи получава стипендия и се записва да учи в Харвард. Там като студент живее в една стая с бъдещия вицепрезидент на САЩ Ал Гор. Дипломира се като бакалавър в английска литература през 1969.

След колежа заминава за Ню Йорк и още 10 дни след дипломирането си започва театралната си кариера на Бродуей, а през 1970 е дебютът му в киното - с „Любовна история”. Звучи странно, но Ерикс Сегал, автор на едноименната книга, по която е сниман прочутият филм, твърди, че именно Томи Лий Джоунс и Ал Гор са моделите за образа на Оливър.

Докато живее в Ню Йорк, продължава да участва активно в театрални представления както на Бродуей, така и оф-Бродуей. По същото време (1971-1975) се снима и в един дневен ТВ сериал – „One Life To Live”. Заедно със съпругата си Кейт Ларднър (внучка на известния писател Ринг Ларднър) и двете й деца от предишен брак се преместват в Лос Анджелис. Там следват нови роли в телевизията: „Ангелите на Чарли” (пилотния епизод - 1976); „Smash-Up On Interstate 5” (ТВ филм), 1976; и „The Amazing Howard Hughes” (ТВ филм - 1977).

През 1980 г., докато се снима във филма „Back Roads”, Томи среща Кимбърлия Клофли, влюбва се в нея и по-късно тя става втората му съпруга. Постепенно поредицата роли в телевизията, на сцената и в киното му играждат репутацията на силен, експлозивен, задълбочен актьор, който може да се справи както с подържащи, така и с главни роли. Освен това става известен и като един от малцината изпълнители, който обикновено сам пише повечето от най-прочутите реплики във филмите си – ако си спомнята в Беглеца, на думите на Харисън Форд „Не съм убил жена си”, мигновеният отговор на Джоунс беше „Не ме интересува”.

Дебютира от другата страна на камерата - като режисьор през 1995 с филма „The Good Old Boys”. Освен актьор и режисьор, Томи Лий Джоунс е и сценарист (заедно с Дж.T. Aлън) на филм за края на времето на каубоите в Тексас – тема от особено значение за актьора, който е и собственик на говедовъдно ранчо.

В кариерата си има спечелен Оскар - за "Беглецът" (1993), както и три пъти е номиниран - за "JFK: Джей Еф Кей" (1991), "В долината на Давид и Голиат" (2007) и "Линкълн" (2012). Сред номинациите му за Златен глобус са изпълненията му в минисериала на CBS "Самотният гълъб" (1989, за което е номиниран и за "Еми") и в биографичнатга музикална драма "Дъщерята на миньора" (1980). За главната си роля в телевизионния филм "Песента на палача" (1982, NBC) печели награда "Еми". Има 4 номинации от Британската академия, а през 2005 г. е обявен за най-добър актьор и от фестивала в Кан (за режисирания от него приключенски уестърн "Трите погребения на Мелкиадес Естрада"). Номинацията му за златна палма е от 2014 г., за уестърн драмата "Водачът", на която е режисьор и сценарист.

В личния си живот, Джоунс от 2001 г. насам е женен за третата си съпруга - Доун Мария Лоръл (понастоящем Доун Джоунс), фотографка и негов асистент. От втория си брак има две собствени деца - актьора и композитор Остин Джоунс и актрисата Виктория Джоунс.

Филмография

Режисьор: Водачът Трите погребения на Мелкиадес Естрада Актьор: Уандър The Comeback Trail Ad Astra Джейсън Борн Механикът: Възкресение Престъпник Водачът Коза Ностра Линкълн Любовна терапия Мъже в черно 3 Капитан Америка: Първият отмъстител В долината на Голиат и Давид Няма място за старите кучета Последното кънтри шоу Трите погребения на Мелкиадес Естрада Преследваният В неизвестност Мъже в черно II Извънредни директиви Звездни каубои Двойно убийство Малките войници Щатски шерифи Мъже в черно Вулкан Мъжът в къщата Батман завинаги Взрив Убийци по рождение Синьо небе Беглецът Под обсада JFK: Джей Еф Кей Пиратите от Дивите острови Любовна история Сценарист: Водачът

Новини

Албърт Хюз ще е режисьор на римейка на „Беглецът“ Ad Astra изчезна Теса Томпсън в новите „Мъже в черно“ Бразилска компания прави sci-fi с Брад Пит и Томи Лий Джоунс Почина режисьора Артър Хилър "Джейсън Борн" разби бокс офиса 4 трейлъра с бг субтитри от Лента / BS Films Sony придвижва кръстосания проект "Внедрени в час" - "Мъже в черно" София Филм Фест в Кюстендил Трето издание на София Филм Фест в Севлиево Екшънът "Беглецът" ще се сдобие с нова версия Патриша Аркет и Итън Хоук с награди „Аmerican Riviera” за цялостно творчество "От глупав по-глупав" лесно покори американския бокс офис в петък Още за продължението на “Механикът” Номинациите за “Оскар” 2013 Следващият проект на Томи Лий Джоунс като режисьор е "The Homesman" “Черните” агенти Уил и Тони се завръщат Интервю от най-добрите агенти, Томи Лий Джоунс и Уил Смит “Мъже в черно II” - неустоимото завръщане
Copyright © 2024 Dir.bg.