Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тоби Магуайър / Tobey Maguire

Дата на раждане - 27.06.1975
Място на раждане - Санта Моника, Калифорния, САЩ

Родители на Тоби били почти тийнейджъри и дори не били женени, когато той се ражда. Майка му била едва 18-годишна, а баща му - 20-годишен. Бащата Винсент Магуайър бил готвач, а майката Уенди - секретарка. Своята актьорска кариера Тоби започва, подобно на много други млади таланти, снимайки се в рекламни клипове и участвайки като статист в тв сериали. За да се концентрира в актьорството, напуска гимназия - по-късно все пак завършва, като се явява на тестове "GED".

През 1992 г. му се удава да получи главната роля в телесериала на компанията "Фокс" "Great Scott!", но шоуто било прекратено твърде бързо - след 10 седмици, през които били заснети едва 13 епизода, от които били излъчени само 6. Но и това било достатъчно, за да го забележат. Година по-късно Тоби дебютира в киното - в малка роля от филма "Животът на момчето" (This Boy's Life, 1993). Именно от този филм започна звездният възход на Леонардо ДиКаприо, който играе главната роля. Оттогава между двамата се завързва приятелство, което продължава и до днес.

През 1995-96 г. Тоби Магуайър се снима в противоречивия, така и неразпространен в САЩ черно-бял филм "Don's Plum", копродукция с Дания и Швеция. Изпълнителите на главните роли в него -Тоби Магуайър и Леонардо ДиКаприо - завели дело, в резултат на което през 1999 г. съдът забранил прожектирането на лентата на територията на САЩ и Канада. Младите актьори се опасявали, че филмът, който изобилствал със сцени на секс и употреба на наркотици, може да навреди на имиджа им.

През 2000 г. Тоби изпълнява една от главните роли заедно с Майкъл Дъглас, Робърт Дауни мл. и Кейти Холмс във филма "Момчета-чудо" (Wonder Boys). Връх в популярността на актьора става участието му в "Спайдър-мен" (2002), който има голям касов успех. Тоби взима $4 млн. хонорар за своето изпълнение във филма. През 2004 и 2007 г. излизат и две продължения.

Най-сериозно признание получава с номинацията за Златен глобус - в категорията най-добър актьор, за военната драма "Братя" (2009 г.).

В личния си живот Тоби Магуайър е вегетарианец от 1992 г. и веган от 2009 г. От 19-годишен не пие след проблеми с алкохола като тийнейджър. През свободното си време се занимава с йога и готварство, от 2004 г. е професионалист в покера. През 2003 г. на снимките на "Воля за победа" се запознава с дизайнерката на бижута Дженифър Майър, с която се женят през 2007 г. и имат две деца - момиче и момче. През октомври 2016 г. обаче се разделят. Живее в Брентуд, Калифорния.
Copyright © 2024 Dir.bg.