Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Чжан Цзъи / Ziyi Zhang

Дата на раждане - 09.02.1979
Място на раждане - Пекин, Китай

Актриса с почти вълшебна, неземна красота и едва сдържана енеригя, Чжан Цзъи изгрява на световната филмова сцена с ролята на дъщерята на управителя в спечелилото множество награди приключение с бойни изкуства на Анг Лий „Тигър и дракон”. Поразително убедителна, въпреки липсата на опит в бойните изкуства, и също толкова впечатляваща с чисто драматичните си умения, Чжан скоро е поканена да участва в такива големи филми като „Герой” на Чжан Имоу и във високобюджетни холивудски начинания като „Час пик”.

Родена е в Пекин на 9 февруари 1979, в обикновено семейство – баща й е икономист, майка й е учителка в детска градина, има един по-голям брат.

Чжан от съвсем малка е привлечена от балета и гимнастиката. На 11-годишна възраст е приета в подготвителното училище към прочутото Пекинско танцово висше училище. Въпреки отличните си постижения и множество награди, Чжан скоро започва да се чувства неудовлетворена и подтисната от строгата дисциплина в училището и има нужда от нови творчески отдушници. На 15 се записва в Централната пекинска академия за драматични изкуства, където вече се усеща на мястото си.

Съдбата поднася шанс на младата актриса във вид на прослушване за реклама на шампоан, където Чжан се среща с прочутия кинорежисьор Чжан Имоу. След като работи с нея, ветеранът решава, че тя е съвършената актриса за филма, който му предстои да снима - „Пътят към дома” (2000). С Чжан в ролята на младо момиче, което се влюбва в по-възрастен учител, филмът печели високи оценки по цял свят, а в добавка и множество награди.

Ако „Пътят към дома” може да се смята за неин пробив, следващият й филм „Тигър и дракон” й носи още повече популярност и слава. С малко умения в бойните изкуства, Чжан оползотворява това, което знае от танците, за да усъвършенства движенията си, необходими за много трудната физически роля.

По това време акткрисата започва да учи английски с надеждата за пробив на холивудски терен, но в първата й голяма роля на Запад по ирония на съдбата й се налага да говори само на родния си език (с английски субтитри). Следват роли във високопрофилни китайски филми, „Zu Warriors” и „Musa” (и двата през 2001), а през 2002 Чжан отново се изправя пред камерата на Чжан Имоу - във визуално зашеметяващата историческа драма с бойни изкуства „Герой”.

Освен, че получава номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм, Чжан Цзъи е номинирана и за най-добра актриса в поддържаща роля на филмовите награди на Хонг Конг. През 2003 играе главната роля в „Purple Butterfly”. По-късно същата година, в „My Wife Is a Gangster 2”, участва в продължение на популярна екшън-комедия.

Актрисата се снима в поне три филма през 2004, влключително и в забележителната романтична научнофантастична драма на Уон Кар-Вай „2046”, и в „Летящи кинжали” на Чжан Имоу. Големият й филм през 2005 бе „Мемоарите на една гейша”. Тази пролет ще можем да чуем гласа й в 3D анимацията „Костенурките нинджа”. Само преди седмици, в края на януари, започнаха снимките на новия й филм „The Horsemen” – психотрилър с Денис Куейд. Освен работата си в киното, Чжан е била лице на различни продукти, като Maybelline и Visa.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.