Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Сам Рейми / Sam Raimi

Дата на раждане - 23.10.1959
Място на раждане - Роял Оук, Мичиган, САЩ

Находчивият американски филмов режисьор-продуцент-сценарист-актьор, потомък на унгарски и руски евреи, за първи път привлича вниманието на кинофеновете със свирепия и все пак изпълнен с черен хумор, нискобюджетен хорър "Злите мъртви" („The Evil Dead”, 1981). Още от дете Самюъл е фен на киното и преди да стане на 10, вече снима филмчета с 8-милиметровата си камера. Той е и голям фен на комедийната трупа The Three Stooges и затова голяма част oт тийнейджърските му филми с приятелите му Брус Кембъл и Робърт Таперт съдържат гегове, видени във филмите й.

Тримата приятели заедно режисират, продуцират и редактират късометражен хорър филм, наречен „Within the Woods” (1978), който е показан на евентуалните инвеститори с идеята да се съберат парите, необходими за „Злите мъртви”. Филмът е посрещнат хладно от локалните разпространители в САЩ, затова Рейми го представя в Европа, където интересът е по-голям. След като започва да събира положителни отзиви и още по-важно – сериозни суми от продажбите на билети в Европа, американските дистрибутори преразглеждат отношението си.

Следващият му режисьорски опит е „Crimewave” (1985) - ексцентрична хорър комедия в комиксова стилистика, която не успява да разпали интерес у зрителите. Но Рейми отново прави сполучлив ход с „Evil Dead II” (1987), още по-забавното продължение на оригинала, което се справя дори по-добре в боксофиса. След това Рейми получава най-големия си бюджет до момента, за да снима „Даркман” (1990) - фентъзи в комиксов стил за белязан отмъстител. Филмът носи умерени приходи, но с яркия си, изобретателен визуален стил режисьорът успява да привлече вниманието на критиците.

Ред е на третата част в историята за злите мъртви и Рейми отново режисира приятеля си Кембъл в ролята на Аш в готическия хорър „Army of Darkness” ("Злите мъртви III: Армията на мрака", 1992) . След това режисьорът изненадва феновете си, като изоставя фентъзи жанра и режисира Джин Хекман и Шарън Стоун в секси уестърна „Бърз или мъртъв” (1995); четири години по-късно прави „План без грешка” (1998) - криминален трилър за открадната голяма сума пари с участието на Бил Пакстън и Бриджит Фонда. В началото на 1999 режисира бейзболния „От любов към играта” (1999), а през 2000 г. се завръща към мистиката с „Дарбата”.

През 2002 г. Рейми получава истинска възможност да демонстрира своя динамичен визуален стил във високобюджетната адаптация по комикса на Стан Лий за супергероя „Спайдър-мен” (2002) и феновете не са разочаровани. Филмът със силен сценарий и много ефекти се радва на голям и траен успех в боксофиса. Разбира се, отново Рейми е начело на екипа, който се заема и с продължението „Спайдър-мен 2” (2004), чийто успех е дори още по-голям. Рейми се утвърди като един от най-изобретателните, вълнуващи и интелигентни творци в Холивуд.

От 1993 г. Сам Рейми е женен за актрисата, режисьор и сценарист Джилиан Грийн, с която имат 5 деца.

Филмография

Режисьор: Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта Оз: Великият и могъщият Отведи ме в ада Спайдър-мен 3 Спайдър-мен 2 Спайдър-мен Дарбата План без грешка Бърз или мъртъв Даркман Актьор: Проходът на Милър Сценарист: Evil Dead Rise Отведи ме в ада Спайдър-мен 3 Продуцент: 65 Не дишай 2 The Unholy Гняв Плячка Полтъргайст Обсебване Торбалан Гняв (2004)

Новини

Мейджър студиата започват/подновяват снимки - списък заглавия Сам Рейми неволно потвърди, че режисира "Доктор Стрейндж"-2 Пренаписват сценария на "Дoктор Стрейндж 2" Правят нова версия на „Гняв“ Нов филм на Сам Рейми? „Спайдър-мен: Завръщане у дома” се превърна в най-касовия филм по комикс за 2017г. Киану Рийвс в нов трилър: "Siberia" Почина Бил Нън Сам Рейми обмисля римейк на филма „Пророк” на Жак Одиар Какво ще видим в римейка на “Полтъргайст” Римейкът на “Злите мъртви” ще бъде прекрасен филм Рейчъл Вайс се присъедини към актьорския състав на “Oz: The Great And Powerful” Интервю с режисьора Сам Рейми за "Отведи ме в ада" Кой ще е следващият Джак Райън Сам Рейми ще възкреси агент Джак Райън Рейми май ще съживява Джак Райън Сам Рейми мечтае за фантастика
Copyright © 2024 Dir.bg.