Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Матю Бродерик / Matthew Broderick

Дата на раждане - 21.03.1962
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Американският актьор е познат не само на заклетите киномани, но и на тези, които предпочитат да гледат телевизия или пък ходят на кино само от време на време. Малцина са тези, които не са гледали "Годзила" (1998), "Кабелджията" (1996), "Семеен бизнес" (1989) и др. Списъкът от филми с негово участие не е много голям, но към тях трябва да се прибавят и успешните му изяви на театралната сцена.

Матю Бродерик е роден в актьорско семейство на еврейски имигранти. Той тръгва по стъпките на баща си Джеймс Бродерик, който е актьор, още на 17-годишна възраст. Само след 6 години спечелва наградата “Тони” за чудесното си превъплъщение в пиесата на Нийл Саймън "Спомени за Брайтън Бийч". Впоследствие Бродерик много успешно работи и с други прочути драматурзи, в чиито пиеси разкрива широкия диапазон на актьорския си талант.

Дебютира във филма "Завръщането на Макс Дуган" (1983), а първият му успех в киното идва след участието във фантастичния екшън на Джон Бадъм “Военни игри”, който е отличен с "Оскар" за операторска работа. След този филм Бродерик е засипан от предложения. През 1985-а играе в "Жената-ястреб" (1985) редом с Рутгер Хауер и Мишел Пфайфър и във военната драма “1918”.Четири години по-късно изпълнява една от най-силните роли в кариерата си - във филма на Едуард Зуик “Величие” (Glory). Освен него, в тази историческа суперпродукция блестят и актьори като Морган Фриман и Дензъл Уошингтън. През същата година се снима в “Новакът” заедно с Марлон Брандо и Максимилиан Шел и в “Семеен бизнес” с Шон Конъри и Дъстин Хофман.

През 90-те години Матю Бродерик се ориентира към участие главно в комедии. През този период са ролите му в "Кабелджията" (1996) и "Инспектор Гаджет" (1999). През 1999 г. се превъплъщава в сатирата на Александър Пейн "Еlection”. Независимо от активната си работа в киното, Бродерик успява да режисира и да продуцира биографичния филм “Infinity” (1996), в който сам изпълнява главната роля.

Като цяло, кариерата на Матю Бродерик върви нагоре. Само веднъж тя е била сериозно застрашена, след като по време на почивка в Ирландия претърпява автомобилна катастрофа. Матю, който бил зад волана на колата си се блъска с друг автомобил и двама от неговите спътници загиват. Заведено е съдебно дело срещу него, но в крайна сметка го оправдават.

Година по-късно се запознава с актрисата Сара Джесика Паркър, за която скоро - през май 1997 г. - се жени. Двамата имат имат три деца - син и две дъщери близначки, родени от сурогатна майка, живеят в Ню Йорк, а понякога и в къщата си в ирландско село.
Copyright © 2024 Dir.bg.