Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Роберто Бенини / Roberto Benigni

Дата на раждане - 27.10.1952
Място на раждане - Мизерикордия, Италия

Роберто Бенини стана световно известен, като режисьор, след като неговата превъзходна комедия "Животът е прекрасен" получи награда "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 1997 г., а след това и самият Бенини грабна мечтания приз за чудесното си превъплъщение в същата лента. Роберто Бенини е първият актьор, удостоен с награда "Оскар" за най-добра мъжка роля в неанглоезичен филм. Освен това той е едва петият актьор в историята, получил статутката за най-добро изпълнение в комедия след Кларк Гейбъл (It Happened One Night, 1934), Джеймс Стюарт (The Philadelphia Story, 1940), Лий Марвин ("Кет Балу" Cat Ballou, 1965) и Ричард Драйфус ("Момиче за сбогом" The Goodbye Girl, 1977). Бенини и знаменитият сър Лорънс Оливие са единствените актьори, получили награди "Оскар" за изпълненията си във филми, на които самите те са същевременно и режисьори.

Роберто Бенини е роден на 27 октомври 1952 г. в Мизерикордия, край Арецо (Италия). В основата на филма "Животът е прекрасен" са преживяванията на собствения му баща Луиджи Бенини, който прекарва цели две години (от 1943 до 1945 г.) в нацисткия концлагер Берген-Белсен. Той бил фермер, обущар, зидар, а майка му Изолина Бенини - фабричен инспектор. Бенини израства заедно с трите си по-големи сестри. Учи духовна семинария във Флоренция и възнамерява да стане свещеник. Напуска, след като наводнение нанася щети на училището. Завършва счетоводство в Прато.

Увлечението му по музиката и поезията го отвежда в Рим, където в началото на 60-те години на миналия век се присъединява към трупата на ъндърграунд театър. После участва в собствен тв-сериал и се снима във филми на знаменити режисьори, като Марко Ферери (Chiedo Asilo, 1979) и Бернардо Бертолучи (Luna, 1979) и др.

Бенини среща актрисата Николета Браски по време на снимките на филма си "Tu mi turbi" (1983). Двамата се женят през 1991 г. и оттогава до днес са неразделни - в живота, а много често и на екрана.

Следващият му филм като режисьор "Non ci resta che piangere (1985) се радва на голям зрителски успех, но истински фурор в Италия предизвиква комедията "Чудовището" (1995), в която изпълнява главната роля. През 80-те години Бенини се снима във филми на култови американски режисьори, като Джим Джармуш (Down by Law, 1986) и (Night on Earth,1992), а също и Блейк Едуардс (Son of the Pink Panther, 1993).

Филмът му "Пинокио" (2002) по знаменитата книга на Джани Родари е един от най-грандиозните проекти в историята на италианското кино, който обаче не пожънва очаквания успех и е далеч от равнището на "Животът е прекрасен", който засега си остава връх в кариерата на Бенини и като режисьор, и като актьор.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.