Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Пита Уилсън / Peta Wilson

Дата на раждане - 11.11.1970
Място на раждане - Сидни, Австралия

Висока 1.78 см. с дълга руса коса и сини очи, Пита Уилсън прави впечатление още на пръв поглед. Но не се оставяйте красотата на двукратно номинираната за наградата Джемини актриса, да ви заслепи. Талантлива и одухотворена, Пита спечели вниманието на зрителите от цял свят и популярност, за която повечето актьори могат само да мечтаят.

"Пита е израснала на едно слабо засегнато от цивилизацията място – Нова Гвинея, и част от душата й никога не е напуснала острова. В нея се съчетават по невероятен начин непреклонност, уязвимост, чувственост и непредсказуемост - в равни части." Джоуел Сърноу, консултант на La Femme Nikita.

Родената в Сидни, Австралия Пита прекарва детските си години в Папуа-Нова Гвинея и впечатленията са неизличими в нея и до днес. Без телевизия или радио, Пита и брат й Роб трябва да се забавляват сами и често „поставят мюзикъли” пред родителите си с помощта на един магнетофон и записите на Лайза Минели и Нийл Даймън. Дарси Уилсън, бащата на Пита е военен, и семейството често се мести през тийнейджърските години на момичето. Като дете на военен, Пита бързо се научава да се "чувства в свои води" с най-различни хора и ситуации. Като сменя училищата на всеки 6 месеца, тя бързо привиква да се адаптира и се научава лесно да си създава нови приятели. "Всеки който я види, си казва, Господи, в нея има нещо специално." -Джоуел Сърноу, консултант на La Femme Nikita.

Докато расте, Пита активно спортува. "Обичах да спортувам. Това ме държеше далеч от разни проблеми. Имах много енертия и спортът беше най-подходящият начин да я изразходвам ", казва Пита. Майката на Пита решила, че иска по-женствена дъщеря, и я изпратила на курс по обноски. Там Пита се научила как да ходи и скоро била забелязана от представител на агенция за модели.

Следващите няколко години Пита пътува из Европа, работи като модел и си мечтае да стане актриса. През 1991 г. тази мечта е причината да замине за САЩ и да постъпи в The Actors Circle Theater в Лос Анджелес. Започва да получава малки роли в независими филми и скоро кариерата й в телевизията потръгва.

През 1996 г. Пита е готова за нови предизвикателства. Иска да се премести в Ню Йорк, за да продължи работата и обучението си в театъра. Но дни преди да напусне Лос Анджелес, агентът й я убеждава да се яви на прослушване за новия сериал на тв мрежата "USA Network" - "La Femme Nikita", базиран на едноименния френски филм на Люк Бесон. Без никакви очаквания, без дори да е сигурна дали иска да играе в ТВ сериал, Пита се явява на кастинга и е избрана след останалите повече от 200 кандидатки. "Щом влезе в офиса, където провеждахме кастинга, всички останахме поразени. Разбрахме, че имаме звезда." — Рон Пърт бивш президент на USA Network.

La Femme Nikita е успешен трамплин за кариерата на Пита. Тя получава 2 номинации за наградата Джемини в категорията "Най-добро изпълнение на актриса в драматична роля" за превъплъщението като Никита. Снима се в "Mercy" с Елън Баркин и филма на Showtimes "A Girl Thing" със Стокард Чанинг. През 2002 играе в „Джо и Макс”. През 2003, заедно със сър Шон Конъри е във филма на 20th Century Fox „Лигата на необикновените”.

Освен работата й, самата Пита се превръща в любимка на медиите. Гостувала е в безброй токшоута, всключително при Роузи O'Донъл, Джей Лино, Конан O'Брайън и Дейвид Летърман, а материали за нея често се появяват в най-популярните издания за шоубизнес по цял свят.

Според австралийската звезда, основният трик в нейния занаят е намирането на точния баланс. "На актьорите често им се случва да излязат от баланс, защото през цялото време влизат в различни образи. Кои тогава са те? Аз съм актриса, която не играе по метода на Станиславски – правя всичко в момента. Както децата, които играят на каубои и индианци, на стражари и апаши... което е много по-здравословно за психиката. В основни линии актьорът трябва да е едновременно боята, четката и платното".

Уилсън все още учи. Тя не е съвсем сигурна какво трябва да се прави с живота си, освен, че иска да има „добър съпруг и хубави деца. Това би трябвало да е достатъчно, нали за това сме тук”, казва актрисата. „Някои от актьорите, които познавам са странни хора и не забелязват нищо извън себе си – колко хубав е денят например”. „Ако не успеех да пробия като актриса, винаги можех да отворя магазинче за пържена риба и чипс”, казва тя със смях. „Но не очаквах, че ще остана толкова дълго в Америка. Минаха десет години и аз все още съм тук. Тръгнах на разходка и още не съм се прибрала. Ще се върна у дома, но разходката още не е свършила”.

„В Америка всичко ми беше много интересно, но най-хубавото е, че открих този красив англичанин от ирландски произход на име Демиън Харис. Той е сценарист и режисьор. Той е син на Ричард Харис, и аз съм лудо влюбена в него. Живеем заедно и той е моето вдъхновение.... Обичам Лос Анджелес и превърнах града в поредното ми училище, което посещавам всеки ден – срещам се с различни хора, понякога отново работя по малко като модел. С Демиън ходим на романтични вечери, на кино и обсъждаме предложенията, които получавам - засега всичко е чудесно”.

През 2002 г. Пита ражда сина си Марлоу.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.