Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Еди Мърфи / Eddie Murphy

Дата на раждане - 03.04.1961
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Пълното име на Еди Мърфи е Едуард Реган Мърфи. Стартът му в комедията настъпва още на 15-годишна възраст. Той пише и изявява в малки барове, а на 19 години се явява на кастинг за роля в шоуто "Saturday Night Live" и е нает (за периода 1980-1981 година). За това време успява да спечели симпатията на публиката.

Мърфи прави своя филмов дебют в "48 часа" (1982), като негов партньор е Ник Нолти. Следващият му филм е на режисьора Джон Ландис - "Смяна на местата" (1983) със звездата Дан Акройд.

Със своя богат темперамент и чувство за хумор, Еди Мърфи е една от най-големите звезди на Холивуд още когато е само на 21 години. Третият му филм "Ченгето от Бевърли Хилс" е реализиран през 1984 година. Само за три седмици този филм прави невиждан дотогава скок в ранг-листата за най-гледан филм. С трите си поредни филма, Еди Мърфи получава заслужена роля за филма "Златното дете" и второ участие през 1987 г. в "Ченге в Бевърли Хилс ІІ", а по-късно и "Ченге в Бевърли Хилс ІІI".

През май 2016 г. Мърфи се сдоби с 9-тото си дете (шеста дъщеря) от приятелката си, австралийския модел Пейдж Бъчър. Преди това е бил женен (1993 - 2006 г.) за актрисата и редактор Никол Мичъл, от която има 5 деца, след като вече има 2 деца от други партньорки (от Пулет Маккийни и Тамара Худ). Осмото му дете е от британката Мел Би, певица от "Spice Girls".

Сред професионалните си награди, Еди Мърфи има номинация за Оскар (за поддържаща роля в "Мечтателки", 2006 г.), един Златен глобус и 4 номинации, 3 номинации за телевизионната награда "праймтайм Еми", Номинация от Британската академия (за озвучаването си в "Шрек" 2001 г.), награда "Сатурн" (за "Смахнатият професор" 2001) и номинация от Академията за фантастични, фентъзи и хорър филми, множество награди и номинации от асоциации на кинокритиците.

Филмография

Режисьор: Харлемски нощи Актьор: Завръщане в Америка Кинти в небето Срещи с Дейв Норбит Мечтателки Таткова градина Привидения в замъка Плуто Наш Аз, шпионинът Шоуто започва Д-р Дулитъл 2 Смахнатият професор 2 Боуфингър До живот Д-р Дулитъл Божи човек Вампир в Бруклин Ченгето от Бевърли Хилс 3 Бумеранг Изисканият джентълмен Още 48 часа Харлемски нощи Пристигане в Америка Ченгето от Бевърли Хилс 2 Ченгето от Бевърли Хилс Смяна на местата 48 часа Сценарист: Норбит Харлемски нощи Продуцент: Завръщане в Америка Кинти в небето Норбит До живот Вампир в Бруклин Озвучен от: Мулан Шрек 2

Новини

Paramount продава "Завръщане в Америка" на Amazon "Черната вдовица" и още 9 заглавия отложени И Paramount се отказа от кино през лятото Уесли Снайпс в продължението на "Пристигане в Америка" Нов хорър от поредицата „Убийствен пъзел“ Уесли Снайпс ще е злодeй „Парамаунт“ с премиерна дата за „Пристигане в Америка 2“ Нов филм за Шрек Арнолд Шварценегер нетърпелив за продължението на „Близнаци“ След „Терминатор 6”, за Шварценегер следва „Тризнаци” Шварценегер в римейкове на култови филми Задава се „Пристигане в Америка 2” Робът Дауни мл. става Доктор Дулитъл Брет Ратнър за “Час пик 4” и “Ченгето от Бевърли Хилс 4” Задава се трети филм от хитовата поредица с Еди Мърфи "Смахнатият професор" Прекратиха работата по “Ченгето от Бевърли Хилс 4” Първият Оскар е факт, вижте и останалите Еди Мърфи за четвъртия филм от екшън поредицата “Ченгето от Бевърли Хилс” Какво ще видим във втората част на комедията “Близнаци”? Комедията "Близнаци" ще се сдобие с продължение Промениха премиерната дата на филма с Еди Мърфи, “Хиляда думи” Еди Мърфи се завръща в “Ченгето от Бевърли Хилс 4” Бен Стилър и Еди Мърфи в “Tower Heist” Хилядата последни думи на Еди Мърфи Еди Мърфи изостави Скари Спайс Еди Мърфи чака спайс бебе Еди Мърфи пред развод
Copyright © 2024 Dir.bg.