Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ейбъл Ферара / Abel Ferrara

Дата на раждане - 10.07.1952
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Прочутият режисьор, сценарист и музикант е роден през 1952 г. в Бронкс, Ню Йорк. Започва да снима любителски ленти на супер 8. В средата на 70-те години се запознава с писателя Никълъс Сент-Джон, който с малки изключения е неизменен съавтор заедно с Ферара на повечето от сценариите на неговите филми, включително и на дебютните му игрални филми "Driller Killer" и "Ms.45".

Възторжените рецензии в печата, особено за второто заглавие, допринасят за оформянето на неговия култов статут на безкомпромисен автор на брутални изследвания чрез средствата на киното на живота зад бляскавата фасада на Ню Йорк. Ферара не допуска естетически компромиси и бързо си спечелва име на един от най-суровите портретисти на подземния живот в Ню Йорк. В това отношение той може да бъде сравняван само с Мартин Скорсезе.

Неговата стилна ганстерска драма "Кралят на Ню Йорк" (King of New York, 1990) се нарежда сред най-значимите филмови изследвания на темата за насилието в американското кино.

Сред най-запомнящите се негови филми е "Лошият лейтенант" (Bad Lieutenant, 1992), в който Харви Кайтел изиграва една от най-силните си роли в киното. В последните години като че ли филмите на Ферара започват да губят силата на яростта, извираща от ранните му некомерсиални творби. През 1998 г. режисираният от него "Хотел "Ню Роуз" (New Rose Hotel, 1998), е отличен на кинофестивала във Венеция. "R XMAS" (2001) е последното му произведение засега.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.