Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ерик Богозиън / Eric Bogosian

Дата на раждане - 24.04.1953
Място на раждане - Убърн, Масачузетс, САЩ

Кой съм аз? Аз съм човек с две деца, карам джип, плащам си наема и по цял ден гледам в екрана на компютъра - като много други хора. И това са нещата, за които искам да говоря. Мисля, че за театъра и киното аз съм нещо от рода на това, което е Том Уейтс за музиката. Имам си публика, която харесва това, което правя. Не е лесно, но е забавно.
Ерик Богозиън


Богозиън е драматург и актьор, известен с комедийните си монолози и социални коментари. Роден е и израства в Уобърн, Масачузетс, но е учил в колежа Оберлин, Охайо. Започва да пише и играе в моноспектакли в района на Ню Йорк в края на 70-те и началото на 80-те години. След изявите му в артцентрове като „The Kitchen”, представлението „FunHouse” излиза на видео. Продукцията от 1987 е заснета на живо. В този период Богозиън започва да участва като актьор и в чужди проекти, включително и в заснетия за телевизията „The Caine Mutiny Court Martial” на Робърт Олтман.
На следващата година, в екип с Оливър Стоун, Богозиън прави филмова версия на своя оф-бродуейски спектакъл „Talk Radio”, в която самият той е в ролята на Ди Джей Бари Шамплейн. Киновариантът на оригиналния му монолог носи на Богозиън наградата „Сребърна мечка” от Берлинския кинофестивал и номинация за наградата „Независим дух”.

Следващият му голям моноспектакъл - „Секс, наркотици и рокендрол” (1990 г.) - също се превръща във филм, в книга и е издадено на CD от Capitol.
В началото на '90-те Богозиън участва като гост-звезда в сериала „Law&Order” и в „The Larry Sanders Show”, и същевременно продължава да публикува текстовете си. През 1994 завършва работата си по пиесата „Suburbia” („Предградие”), която по-късно също претърпява филмова адаптация благодарение на режисьора Ричард Линклейтър. Като актьор Богозиън играе поддържащи роли в „Долорес Клеърборн”, „Под обсада 2” и в „Да разнищим Хари”, а впоследствие има поредни малки участия във филми.

След завършването на пиесата „Griller”, авторът се завръща отново към моноспектаклите с „Wake Up and Smell the Coffee”. След като издателството Simon&Schuster публикува романа му „Mall”, Богозиън се появява в още няколко филма – както телевизионни, така и за голям екран, сред които минисериалът на CBS „Blonde”, „Ararat” на Атом Егоян и летният блокбъстър „Ангелите на Чарли: Газ до дупка”.

Като автор на монолози и изпълнител на моноспекли, Богозиън е носител на наградите „Obie” (три пъти), „Drama Desk” и други.

Най-често срещани заблуди относно Ерик Богозиън
1) Той е комик.
Не, Богозиън не е комик. Никога не е играл в комедийни клубове и дори не е близък с комици. Но все пак харесва комици.

2) Той е пърформанс артист.
Не е пърформанс артист. Пърформанси се правят от визуални артисти. Богозиън е драматург и актьор, който прави постановки в места като „The Kitchen”, където се правя и пърформанси.

3) Оливър Стоун е автор на сценария на "Talk Radio."
Сценарият е почти изцяло базиран на пиесата и на известна биографична информация за Алън Бърг, радиоводещ в Денвър, убит през 1984 от бели мачисти. Богозиън е автор на сценария с помощта на Оливър Стоун.

4) Богозиън употребява наркотици.
Понякога преди представление Богозиън взима по една таблетка виагра. Това е всичко.

Личен живот: от 1980 г. е женен за театралната и филмов арежисьорка Джо Ан Бони, имат две деца.
Copyright © 2024 Dir.bg.