Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Мигел Ферер / Miguel José Ferrer

Дата на раждане - 07.02.1955
Място на раждане - Санта Моника, Калифорния, САЩ

Най-голямото от петте деца на Хосе Ферер (американски актьор от пуерторикански произход, носител на "Оскар" и на "Златен глобус" 1951 г. за "Сирано дьо Бержерак") и на актрисата и кабаретна певица Роузмари Клуни, първи братовчед е на актьора Джордж Клуни. Отраснал в Холивуд, като юноша Мигел се интересува предимно от музика - свири като барабанист в единствения соло албум на легендарния барабанист на "The Who" Кийт Муун, а негов приятел го взима за ролята на барабанист в телевизионен сериал.

Ферер завършва актьорската школа "Beverly Hills Playhouse", а актьорската си кариера започва в началото на 1980-те години с епизодични роли в телевизия. Дебютът му в кино е в "Стар Трек 3: В търсене на Спок" (1984), през 1987 г. стига до значима роля в "Робокоп" на Пол Верховен и след това често играе роли на претенциозни злодеи с чувство за хумор (напр. "Отмъщение", 1990 г. на Тони Скот с Кевин Костнър, Антъни Куин и Маделин Стоу). В началото на 90-те играе едновременно в три праймтайм сериала, включително в "Туин Пийкс", като през 1992 г. повтаря ролята си в едноименната екранизация. Също така, озвучава и множество филми.

От 2009 г. има водеща роля в сериала "Военни престъпления: Лос Анджелес", през 2013 г. играе ролята на вицепрезцидента в "Железният човек 3".

В личния си живот има два брака - 12-годишен с актрисата Лейлани Сарел, от която има две деца, а от 2005 г. до смъртта си на 19.01.2017 г. - с продуцентката Лори Уайнтрауб.
Copyright © 2024 Dir.bg.