Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Ланс Хенриксен / Lance James Henriksen

Дата на раждане - 05.05.1940
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Актьор с многостранна превъплъщения, Ларс е роден в семейството на келнерка и модел, а баща му е норвежец - боксьор и моряк от търговския флот. Родителите му се развеждат, когато е на 2 г., три години живее в Борнео, до 8-годишна възраст е живял в два приюта и в интернат, както и в приемно семейство, а на 12 години бяга от къщи и напуска училище. По-късно учи в "Actors Studio" и започва театрална кариера (когато е вече на 30 години), а една от първите му роли в киното е на агент на ФБР в трилъра на Сидни Лъмет "Кучешки следобед" (1975 г.).

По-нататък работи с режисьорите Стивън Спилбърг ("Близки срещи от третия вид", 1977), Джеймс Камерън (в режисьорския му дебют "Пираня 2: Потомството", 1981, след това и "Терминатор" 1984, "Пришълците" 1986), Филип Кауфман ("Истински неща", 1983), Сам Рейми (уестърна "Бърз или мъртъв", 1995).

За изпълнението си в телевизионния филм на TNT "Денят, в който Линкълн беше убит" (1988) получава наградата "Златен сателит" за своето превъплъщение.

Освен актьорския талант, Хенриксен е и известен художник и грънчар. Неговите керамични творби се търгуват на арт пазара. От първия си брак има една дъщеря; вторият му брак, продължил една година, е с гримьорката Джейн Полак и от нея има още една дъщеря. Живее в Санта Кларита, Калифорния.
Copyright © 2024 Dir.bg.