Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Чарлз Бронсън / Charles Bronson

Дата на раждане - 03.11.1921
Място на раждане - Еренфелд, Пенсилвания, САЩ

Бронсън, с рождено име Чарлз Денис Бючински, е 11-ото от общо 15 деца в римокатолическото семейство Бучинскис, от литовски произход. Бронсън проговаря английски език едва като тийнейджър, а преди това говори литовски и руски. Той е първият от фамилията във въгледобивния район северно от Джонстаун, Пенсилвания, завършил висше образование. Баща му Бучинскис, променил фамилията си на Бючински, умира, когато е 10-годишен, при което Чарлз започва работа в мината - срещу 1 долар за всеки изкопан тон въглища. Там работи до военната си служба от 1943 г. през Втората световна война, за която е награден с медал "Пурпурно сърце".

След военната си служба работи на различни места, докато се присъединява към театър във Филаделфия. През 1949 г. се жени, а следващата година се мести в Холивуд и се записва в актьорски курсове. През 1951 г. е първата му филмова роля - на моряк. Следват роли на боксьори и войници до 1954 г., когато променя фамилията си на Бронсън по идея на своя агент, за да няма източноевропейско звучене и да не съсипе кариерата си по време на маккартизма. Продължава с роли и в телевизията.

Става популярен след изпълненията си във "Великолепната седморка" (за която получава 50 000 долара), "Мръсната дузина", "Имало едно време на Запад" и особено в поредицата под заглавие "Смъртоносно желание" (Death Wish). Нарежда се до най-ярките екшън-актьори в американското кино Клинт Истууд и Стив Маккуин.

През 1971 г. получава "Златен глобус" като "най-популярен актьор в света". По това време изоставя кариерата си в Холивуд, за да се снима в продукции във Франция, Италия и Испания. На 50-години се завръща в САЩ като международна звезда.

Бронсън е участвал общо в 86 филма, изпълнявайки предимно роли на ченгета, криминални типове и дори убийци. За него режисьорът Майкъл Уинър споделя: "От 30 години той ми е близък приятел. Смятам, че е не е оценен по достойнство като актьор. Харизматично присъствие като неговото се среща рядко в историята на киното".

Чарлз Бронсън се е женил три пъти, има няколко деца и 2 внуци. Умира на 81-годишна възраст на 30 август 2003 г. в болница в Лос Анджелис, погребан е в малкото градче Уест Уиндзор, щата Вермонт.
Copyright © 2024 Dir.bg.