Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джон Туртуро / John Turturro

Дата на раждане - 28.02.1957
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Туртуро се ражда в католическо семейство в Бруклин от италиано-американски произход, по-точно от Сицилия. Учи драма в щатския университет в Ню Йорк, а се дипломира с отличие в Йейл (Yale School of Drama). Първата му работа в киното е като статист през 1980 г. във филма на Скорсезе „Разяреният бик”.

По това време изглежда, че в най-добрия случай актьорът е обречен да си изгради име на майстор на епизодичните роли. Той се мяркал на екрана във филми на Фридкин, Уди Алън, Майкъл Чимино, което за повечето дебютанти в киното само по себе си не е лошо, докато филмът "Five Corners", в който Джон изпълнил една от главните роли, засенчвайки Джоди Фостър и Тим Робинс, не заставил кинообщността да се вгледа в него по-внимателно. Най-внимателно от всички гледали братя Коен и след второстепенната роля в „Прохода Милър” му доверяват главната в „Бартон Финк”. И не грешат: лентата получава „Златна палма” в Кан, Туртуро е определен за най-добър актьор, а режисьорите се сдобиват със статут на едва ли не живи класици.

Като разностранен актьор, който се чувства еднакво добре и в комедия, и в драма, Туртуро има много добро сътрудничество с братя Коен – играл е в техните филми „Проходът „Милър” (1990), „Бъртън Финк” (1991), „Големият Лебовски” (1998), „О, братко, къде си?” (2000).

Джон Туртуро не се отказва и от театъра – през 1983 г. прави главната роля в пиесата на Джон Патрик Шанли „Danny and the Deep Blue Sea” на драматургическата конференция в театралния център „Юджийн O'Нийл” през 1983. На следващата година я повтаря на оф-Бродуей и печели наградата „Obie”.

Режисьорът Спайк Лий също е впечатлен от изпълнението на Туртуро във „Five Corners” – и то толкова много, че решава да му даде роля в „Do the Right Thing”, където той е избухливият расист Пино. Този филм слага началото на дълготрайно сътрудничество между прочутия режисьор и Джон Туртуро. Играе пациент на Джак Никълсън в комедията „Психаротерапия” и противника на Джони Деп в „Таен прозорец”. Туртуро понякога гостува в ТВ сериала „Монк”, в ролята на ексцентричния брат на Ейдрън - Амброус Монк, като с тази си роля той спечели телевизионната награда „Еми”.

Туртуро се изявява и като продуцент, режисьор и актьор в „Illuminata” (1999), в който играе и съпругата му (от 1985), актрисата и музикант Катрин Бороуиц. Сценарист и режисьор е на филма „Romance and Cigarettes” (2005). Последната му роля е в режисьорския филм на Робърт Де Ниро „Добрият пастир” (2006) като дясната ръка на Едуард Уилсън (Мат Деймън) от ЦРУ.

Туртуро има две деца, Амадео и Диего, родени през 1990 и 2000 г.

Филмография

Режисьор: Рио, обичам те Актьор: Батман Глория Бел Трансформърс: Последният рицар Юмруци от камък Моята майка Променливо време с вероятни подобрения Рио, обичам те Изход: Богове и Царе Трансформърс 3 Лешникотрошачката 3D Ударът „Пелам 123”: Отвличане в метрото Трансформърс: Отмъщението Стилист от запаса Тайните на Холивуд Трансформърс Марго на сватбата Между два свята Добрият пастир Таен прозорец Прекаленият светец Тя ме мрази Психаротерапия Мистър Дийдс Косвени жертви О, братко, къде си? Агентът Мъжът, който плачеше Лятото на Сам Когато буря връхлети Големият Лебовски Животни Любовта на моя живот Телевизионно състезание Аз, човекът Мозъчни донори Проходът на Милър Гънгхо Цветът на парите Хана и нейните сестри Гънг Хо Разяреният бик Сценарист: Рио, обичам те Озвучен от: Пинокио на Гийермо дел Торо

Новини

Спин-оф на "Големият Лебовски" през 2020 г. на екран Дани ДеВито с дебют на Бродуей Вести от Европейския филмов пазар в Берлин
Copyright © 2024 Dir.bg.