Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Робърт Дювал / Robert Selden Duvall

Дата на раждане - 05.01.1931
Място на раждане - Сан Диего, Калифорния, САЩ

Роден е в семейството на непрофесионална актриса и военен офицер - адмирал. Завършва драма в колежа "Principia" в град Елса, щат Илиноис, след което служи две години в армията. През 1955 г. посещава и театрално училище в Ню Йорк, където учи при известния преподавател Санфорд Майснер заедно с Дъстин Хофман, с когото делят квартира и са приятели с Джин Хекман. Майснер подбира Дювал да играе в пиеса на Хортън Фуут и това се оказва от ключово значение, тъй като авторът на пиесата впоследствие препоръчва Дювал за роля в "Да убиеш присмехулник" (1962 г.), на която Фуут е сценарист и по-късно е възнаграден с "Оскар" за сценария на тази лента. Това е първата голяма роля на Дювал в киното след дебюта му в биографичната спортна драма "Някой горе ме харесва" с Пол Нюман през 1956 г.

Робърт започва да гради свое собствено име на сценичен актьор в Ню Йорк, печелейки наградата "Оби" през 1965 г. за пиеса на Артър Милър, на която неговият съквартирант Хофман е асистент-режисьор. В същото време си осигурява стабилни участия в епизодични телевизионни роли, както и като нископлатен актьор в киноленти ("Преследването" с Марлон Брандо през 1966 г., "Обратно броене" на Робърт Олтман през 1967 г., "Дъждовните хора" на Франсис Форд Копола през 1969 г., като в последните два филма си партнира с Джеймс Каан). След прословутата "Военно-полева болница" (1970) на Олтман влиза в главната роля на режисьорския дебют на Джордж Лукас - "THX 1138" (1971), а на следващата година Франсис Форд Копола, съставящ екип за "Кръстникът", събира отново Дювал с Брандо и Каан - и осигурява пробив в кариерата на Дювал чрез изиграната от него роля на адвокат на мафията, за която получава първата от 6-те си номинации за "Оскар". През 1979 г. получава втора номинация за "Апокалипсис сега", отново на Копола, като оставя една от най-запомнящите се роли в киното. През 1983 г. Дювал печели награда "Оскар" за главната си роля в музикалната драма "Нежно милосърдие".

На върха на кариерата си, Дювал губи позиции в киното - например не получава роля в "Кръстникът III" (1990 г.) поради исканата от него заплата на база Ал Пачино, който взима 5 млн долара; Дювал иска да получава не 4 пъти по-малко, а 2 пъти по-малко. В този период Дювал набляга на телевизията и получава три номинации за "Еми", както и "Златен глобус" за превъплъщенията си в тексаски рейнджър, в съветския диктатор Сталин (тв филм на HBO, 1992 г.) и в нацистки военнопрестъпник (тв филм на TNT, 1996 г.). През 1997 - 2002 г. Дювал се впуска в писане на сценарии и в режисура, като си предоставя запомнящи се роли ("Апостолът" с петата номинация за Оскар 1998). Това го връща в голямата игра и се стига до следваща номинация за Оскар - за поддържака роля в "Гражданско дело" (1998) с Джон Траволта.

В личния си живот, Робърт Дювал е в четвъртия си пореден брак (с аржентинската актриса, режисьор и продуцент Лусиана Педраса, с която живее 7 години преди сватбата им през 2004 г. и която е с 41 години по-млада от него). Говори перфектно испански, любимият му град е Буенос Айрес, в който има и жилище, фен е на аржентинския футболен отбор, обича да танцува танго, притежава обширно имение в щата Вирджиния. Няма деца. По политически възгледи е твърд републиканец.

Филмография

Режисьор: Убийствено танго Актьор: Вдовици В неравна борба Съдията Джак Ричър Лудо сърце Четири Коледи Господари на нощта Щастливецът Футболен татко Благодаря за пушенето Убийствено танго Уморените лъвове Свободна територия Джон Кю Апокалипсис сега (режисьорска версия) Купата Да изчезнеш за 60 секунди Смъртоносно влияние Гражданско дело Хлебният човек Феномен Тема за разговор Падащи звезди над Хенриета Джеронимо: Една американска легенда Пропадане Сталин Дни на грохот Да спасим Хари Апокалипсис сега Телевизионна мрежа Кръстникът II Кръстникът Военно-полева болница Непреклоннитe Преследването Да убиеш присмехулник Сценарист: Убийствено танго Продуцент: Лудо сърце

Новини

Робърт Дювал във "Вдовици" на Маккуин Зелена светлина за Тери Гилиъм и неговия "Дон Кихот" Първият Оскар е факт, вижте и останалите Традиционен обяд на номинираните за "Оскар" Съботен buzz Обявиха номинациите за Оскар 2015 Робърт Дювал - във филм на Били Боб Торнтън "Купата": Спортът винаги е свързан със страсти
Copyright © 2024 Dir.bg.