Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Рей Лиота / Ray Liotta

Дата на раждане - 18.12.1954
Място на раждане - Нюарк, Ню Джързи, САЩ

Реймънд Алън Лиота е изоставен в сиропиталище, откъдето е осиновен, когато е на шест месеца. "Първоначално не разбирах как родител може да изостави детето си. Бях изпълнен с енергията на човек, който е изигран. И когато най-сетне срещнах родната си майка, когато бях преминал четиридесет години, вече не бях сърдит. Това е друго пътешествие", казва Лиота пред сп. "Пийпъл".
Учи актьорско майсторство в университета на Маями, а за да се издържа работи дори в гробище. Тъмнокосият привлекателен младеж с ясни сини очи бързо прави впечатление и започва кариерата си на актьор още по време на следването си с участие в тв сериала "Друг свят" и в телевизионната версия на "Казабланка" (1983). През 1983 г. се появява в малка роля от филма "Самотната лейди". Пробива в киното с ролята си на маниакалния бивш мъж на Мелани Грифит от черната комедия на Джонатан Деми "Нещо диво" (1986). После пък се превъплъщава сполучливо в грижовния брат от "Доминик и Юджин" (1988).

Сред запомнящите се изпълнения на младия Лиота е това от "Поле на чудесата" (1989), в който играе заедно с Кевин Костнър и особено прекрасната му роля на ганстер от шедьовъра на Мартин Скорсезе "Добри момчета" (1990). Участието на Лиота допринася много за успеха на този филм, в който блестят още Робърт Де Ниро и Джо Пеши.

Рей се налага като един от най-подходящите изпълнители на роли на чувствителни мъжаги, най-често ченгета, в американското кино през 90-те години. Така например в "Копланд" (1997) той се представя много добре в съперничество с емблематични звезди като Силвестър Сталоун, Харви Кайтел и Робърт Де Ниро. Сред другите му по-забележителни роли в киното са тези от продължението на "Мълчанието на агнетата" - "Ханибал" (2001), а също и в Джон Кю (2002) и "Идентичност" (2003).

Сред отличията на Лиота са номинация за "Златен глобус" - за поддържаща роля в "Нещо диво" (1986), награда "Еми" - за гост-актьор в сериала "Спешно отделение" (1994), номинации от Гилдията на екранните актьори, награди и номинации от критиката и от фестивали.

В личния си живот има брак (1997-2004) с актрисата и продуцент Мишел Грейс, от която има дъщеря, актрисата Карсен Лиота. От декември 2021 г. е сгоден за фризьорката Джейси Нитоло, която го придружава през май 2022 г. в Доминиканската република на снимките на трилъра "Dangerous Waters", режисиран от Джон Бар. Там той умира в съня си на 67-годишна възраст.
Copyright © 2024 Dir.bg.