Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Том Хълц / Tom Hulce

Дата на раждане - 06.12.1953
Място на раждане - Уайтуотър, Уисконсин, САЩ

50 години навърши през 2003 г. Том Хълц, когото си спомняме най-вече с прекрасното му изпълнение на Моцарт във филма "Амадеус" на Милош Форман. Роденият на 6 декември 1953 г. американски актьор дебютира в киното още през 1978 г. във филма "30 септември 1955" (September 30, 1955). Снимал се е в доста редови ленти, преди създателят на "Полет над кукувичето гнездо" да му повери главната роля в своята екранизация по пиесата на Питър Шафър "Амадеус" (1984).

Неизвестният дотогава актьор съумя да представи блестящо на предела на драматичните възможности метаморфозата на инфантилния и жизнерадостен Моцарт преди срещата му със смъртта. Сцената, в която великият композитор написва своя гениален "Реквием", ще остане като една от най-силните в историята на киното. А неподражаемият му смях (изпълнен чудесно от Хълц) със сигурност още звучи в ушите на милиони киномани по света.

За съжаление, Том Хълц не успя да повтори триумфа си с "Амадеус", въпреки че имаше и други силни изпълнения в значими филми като "Вътрешен кръг" (1991) на реж. Андрей Кончаловски, в който се превъплъти в образа на кинопрожекциониста на Сталин.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.