Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тиери Арбогаст / Thierry Arbogast

Дата на раждане - 24.01.1956
Място на раждане - Франция

Именитият френски оператор, страстен любител на фотографията, прави първите си кадри с камера още 17-годишен, когато е привлечен от развлекателния бизнес. През 1988 г. вече се е наложил като име и снима документалния филм "Приказка за вятъра" за холандския режисьор Йорис Ивенс, работещ във Франция.

Трилърът "Никита", заснет през 1989 г., бележи началото на сътрудничеството му с Люк Бесон. С него Тиери Арбогаст утвърждава своя собствен стил, основан на мрачност и снимане в контражур, получава първа номинация за Сезар, а съвместната им работа продължава в редица филми. За "Леон" (1994) отново е номиниран за Сезар, а наградата получава за "Петият елемент" (1997).

Работата му с режисьора Жан-Пол Рапно по приключенската драма "Конникът на покрива" (1995) и "Бон Воаяж" (2003) носи на Арбогаст две награди Сезар за операторско майсторство. Той работи и с режисьори като Андре Тешине, Патрис Льоконт (поредна номинация за Сезар, за "Смешно" от 1996 г.), Емир Кустурица ("Черна котка, бял котарак" 1998 - с номинация за най-добър оператор от Европейски филмови награди), Матийо Касовиц ("Пурпурните реки" 2000 с номинация за Сезар), Брайън Де Палма ("Фаталната жена" 2002). През 1997 г. Арбогаст печели и Голямата техническа награда от кинофестивала в Кан за "Тя е толкова прекрасна" на Ник Касавитис с участието на Шон Пен, Робин Райт, Джон Траволта.

Определя се като ученик на Брюно Нуитен, Пиер Лом и Гилан Клоке, но се вдъхновява най-много от Виторио Стораро ("Апокалипсис сега") и от и Гордън Уилис ("Кръстникът").

Член е на френската операторска асоциация (AFC), преподавател е във висшето училище по образ и звук "La Femis" в Париж.
Copyright © 2024 Dir.bg.