Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Райън Филипи / Ryan Phillippe

Дата на раждане - 10.09.1974
Място на раждане - Ню Касъл, Делауер, САЩ

Със златисти си къдрици, чувствени устни и изваяно тяло , Райън Филипи изглежда по-скоро като излязъл от картина на Ботичели, отколкото като 'открит ' от ловец на талани в бръснарница в Делауер. Филипи бързо се издига от неизвестността до широка популярност и е един от актьорите от своето поколение, за които се говори най-много и който – благодарение на добрия си външен вид, привлича много почитателки.

Първият пробив на Филипи е в сапунката на ABC „One Life to Live ", където той играе първия гей по дневните телевизионни програми. С ролята, в която се изявява от 1992 до 1993, си спечелва добри отзиви и нарастваща популярност. След като напуска тв сериала, за да се концентрира върху кариера в киното, през 1995 Филипи получава малка роля в подводничарския екшън-трилър „Аленият прилив". Още филми - и още снимки на водни съдове - следват през 1996 с приключенския "White Squall" ("Буря в ясен ден") на Ридли Скот, където Филипи получава по-сериозна роля заедно с други двама изгряващи актьори - Итън Ембри и Скот Улф. След този стандартен, високобюджетен филм, Филипи се насочва по дългия криволичещ път на независимото кино, първо с главната роля в „Little Boy Blue" (1997), а след това и в „Nowhere" (1997) на Грег Араки.

Големият пробив на Филипи в киното идва през 1997 с ролята му в хитовия тийн трилър „Знам какво направи миналото лято", където той играе заедно изгряващите звезди Дженифър Лав Хюит, Фреди Принц мл. и Сара Мишел Гелар. Успехът на филма, в съчетание с известността на Филипи от предишните му филми, е достатъчен, за да получи две главни роли през 1998 - първо като синекосия клъбър в „Любовни приключения" и след това като ентусиазирания барман в разбития от критиката „54".

След „54 ", Филипи приема ролята на наивен фермер в почти непоказвания „Homegrown" (1998) с Били Боб Торнтън и Ханк Азария. Това предшества втория му голям пробив в ролята на богатия прелъстител Себасчън Валмонт в „Секс игри" през 1999 - филм, който в основата си е осъвремена тийнейджърска адаптация на романа „Опасни връзки" на Шодерло де Лакло. С участието на Сара Мишел-Гелар в ролята на неговата интригантстваща доведена сестра (и бъдеща съпруга на Филипи) и Рийз Уидърспун, филмът се оказва едно от най-греховните кино забавления на годината, а Филипи става още по-популярен и обичан.

Може би объркан от факта, че е на ръба да се превърне в истинска звезда, през 2000-ата година Филипи се снима в предизвикалия противоречив трилър „Пътят на оръжието". За някои филмът е задълбочен размисъл върху насилието, за други е поредното упражнение в стил Тарантино, а за трети – и те се оказват най-много, просто го пропускат.
Последвалият през януари 2001 г. „Антитръст" има по-добра съдба. Ако Филипи се оказва някак си на заден план заради цялата плеяда таланливи актьори в криминалната комедия на Робърт Олтман „Госфорд парк" по-късно същата година, играта в независимата комедия „Падението на Игби" прави впечатление и оставя добри спомени през 2002.

През 2003 г., с ролята на страдащ от амнезия пътник във времето в трилъра „Вътрешно око", Филипи отново пътвърждава, че предпочита интересните и предизвикателни актьорски задачи пред славата на холивудска звезда.

През 2010 г. Филипи основава продуцентската компания "Lucid Films", а през 2011 г. се завръща в телевизията с участие в петия последен сезон на сериала "Щети". През 2012 г. прави режисьорски дебют с трилъра "Catch Hell", излязъл на екран през 2014 г.

В личния си живот, Райън има брак (1999-2007) с актрисата Рийз Уидърспун, от която има две деца - дъщеря и син. От 2007 до 2010 г. има връзка с австралийската актриса Аби Корниш, след която - краткотрайна лятна връзка с американската певица, модел и актриса Алексис Нап, от която връзка се ражда и дъщеря. Между 2011 и 2016 г. има връзка със студентката по право Полина Слагтър.
Copyright © 2024 Dir.bg.