Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Кен Уатанабе / Ken Watanabe

Дата на раждане - 21.10.1959
Място на раждане - Койде, Нигата, Япония

Бележитият японски актьор, продуцент и музикант е роден в малко планинско село, ски курорт. Майка му е детска учителка, а баща му – преподавател по калиграфия. През детските си години Кен учи известно време тромпет, но скоро желанието да бъде актьор измества музикалните занимания. След завършването на гимназия през 1978 г., Уатанабе се премества в столицата Токио, за да започне актьорска кариера и скоро става известен в театралните среди с ролите си в токийската театрална трупа „Мадока”.

За първи път Уатанабе се появява на екран по телевизията - през 1982 в “Michinaru Hanran”, а малко по-късно за първи път играе самурай в телевизионната драма “Mibu no koiuta”. През 1983 дебютира и на големия екран с малка роля във военния филм “Setouchi shonen yakyudan” (“MacArthur's Children”, 1984) - филм за поколението японски деца, израснали след Втората световна война под окупацията на генерал Макартър.
Става звезда в Япония с ролята си в тв сериала “Dokuganryu Masamune” („Едноокият дракон Масамуне”, 1987), много популярна самурайска драма. Същата година той печели и наградата на японските филмови и телевизионни продуценти „Златен екран” за най-добър нов актьор с ролята си в кинодрамата “Umi to dokuyaku” (“The Sea and Poison”, 1987). Докато работи по “Ten to Chi to” (“Heaven and Earth”, 1990), Уатанабе научава, че е болен от левкемия. Без да е в състояние да довърши филма, актьорът се връща към телевизията, където все пак получава някаква работа. Подлага се на лечение, е оказва успешно, но пет години по-късно ракът на кръвта се завръща. През следващите няколко години Уатанабе прекарва по болници, веднъж дори за цяла година. Но след като се възстановява, се завръща триумфално в света на киното с номинации за 3 награди на Японската филмова академия: “Kizuna” (1998), “Sennen no koi – hikaru genji monogatari” (2002) и “Hi wa mata noboru” (2002).

Идва време и светът да научи името на Кен Уатанабе – „Последният самурай” (2003) е първият американски филм в дългата му кариера. И въпреки че Уатанабе е неизвестен по това време в САЩ, мнозина са на мнение, че той дори засенчва партньора си във филма Том Круз и почти веднага започват да говорят за номинация за „Оскар”. Уатанабе играе Кацумото – героя, на когото е наречен филмът, последния от измиращата порода на войните-самураи, който се бори да запази тяхната култура от бурно настъпващата модернизация. Достоен партньор на Круз като талант и присъствие, със завладяващото си изпълнение Уатанабе си спечелва номинация за „Оскар” в категорията „Най-добър поддържащ актьор”.

Още „топъл” от пробива си в световното кино, актьорът получава ролята на загадъчния водач на „Лигата на сенките”, който се противопоставя на младия Брус Уейн в "Батман в началото" (2005) - последния филм от поредицата за Батман, съсредоточил вниманието си върху мрачния произход на супергероя. Следва отново роля в голяма холивудска продукция - “Мемоарите на една гейша” (2005), историята на японско момиче, откъснато от своето бедно семейство и отгледано в дом за гейши, където се превръща в легендарната Саюри (Чжан Цзъи). Уатанабе е в ролята на Председателя – богат и привлекателен мъж, единственият, за когото Саюри копнее....

Не е чудно, че в кариерата си Кен Уатанабе често играе роли на самураи. Като воините от миналото, Уатанабе практикува кодекса на смирението, честта и сдържаността в подхода си към актьорската работа и славата, дори първото му име означава скромност, сдържаност, благоприличие. През 1989-а, когато се разболява от левкемия, Уатанабе се бори със смъртоносното заболяване с безстрашието на самурай. Въпреки че прекарва почти цялата първа половина на 90-те години в болници, никога не изпада в отчаяние.

Вече напълно излекуван, Уатанабе продължава забележителната си актьорска кариера със страстта и почтенността на най-уважаваните самураи.
Copyright © 2024 Dir.bg.