Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Роуън Аткинсън / Rowan Atkinson

Дата на раждане - 06.01.1955
Място на раждане - Консет, Великобритания

Израснал във фермерско семейство с двамата си по-големи братя (има и трети брат, починал като бебе), Роуън е възпитан в англиканска традиция, учи в началното катедрално училище Chorister в Дъръм (негов съученик, с две години по-голям, е бъдещият премиер Тони Блеър) и в училището в Сейнт Бийс, следва в университетите в Нюкасъл и Оксфорд, които завършва като електроинженер. Докато прави магистратурата си в Оксфорд (1975 - 1976 г.), Роуън пише и играе скечове за "Etceteras", група към експериментален театрален клуб, както и за драматичното дружество към университета. По това време се запознава със сценариста Ричард Къртис, с когото заедно пишат и изпълняват комедийни ревюта и скечове. На Единбургския фестивал през август 1976 г. привлича национално внимание с участието си в The Oxford Revue - комедийна група студенти.

През 1979 г. Аткинсън прави поредица предавания за BBC Radio 3 под общото заглавие "Хората на Аткинсън" - сатирични интервюта с измислени велики мъже, изиграни от самия Аткинсън по негов и на Ричард Къртис сценарий. След турнета с английския комедиант Ангъс Дийтън, Аткинсън записва пилотен епизод за ситком по London Weekend Television през 1979 г., влиза и в тв шоуто "Not the Nine O'Clock News" на BBC, на което е автор на повечето от скечовете, а продуцент е приятелят му Джон Лойд. Успехът го води до главна роля в средновековния ситком "The Black Adder" (1983); той е и негов съавтор заедно с Ричард Къртис. Следват няколко продължения, считани за голям успех в историята на BBC.

Едно от творенията на Аткинсън - героят му мистър Бийн, се появява в новогодишната нощ на 1990 г. по Thames Television в половинчасово шоу. До 1995 г. вървят няколко телевизионни продължения, докато през 1997 г. излиза пълнометражната комедия, режисирана от Мел Смит - колега на Аткинсън от шоуто "Not the Nine O'Clock News". Плез 2007 г. излиза продължението - "Ваканцията на мистър Бийн". Междувременно, през 1995 1996 г. Роуън играе в тв ситкома "The Thin Blue Line", в който се превъплъщава в полицейски инспектор в измислен град.

В киното Аткинсън е дебютирал още през 1983 г. с второстепенна роля в "Никога не казвай никога", в който Джеймс Бонд е изпълнен от Шон Конъри. Същата година се снима в свой късометражен филм ("Dead on Time"), а през 1988 г. - в наградената с "Оскар" късометражна комедия "Appointments of Dennis Jennings". През 1990 г. играе в черната комедия "The Witches" с Анджелика Хюстън, а през 1994 г. получава признание за ролята си на свещеник в "Четири сватби и едно погребение". В анимацията на Дисни "Цар Лъв" (1994 г.) изпълнява песента "I Just Can't Wait To Be King". Следват второстепенни роли в комедии като "Луда надпревара" (2001), "Наистина любов" (2003), "Да запазиш тайна" (2005) и др.

В театъра Аткинсън играе без прекъсване от 1979 г. насам, когато импровизира на живо, включително с членове на Монти Пайтън, за "Бала на тайния полицай" в Лондон за организацията за човешки права "Amnesty International", последвано от 4-месечно турне. през 1984 г. играе на Уест Енд в станалата тогава изключително популярна пиеса "Особнякът" ("The Nerd") на американския драматург Лари Шу, като на сцената е с 10-годишния Крисчън Бейл. През 1988-1989 г. играе в театър "Aldwych", в това число в пиеси по разкази на Чехов. През 2009 г. е номиниран за награда Оливие за изпълнението си в мюзикъла "Оливър!" в лондонския "Royal Drury Lane" театър. През 2013 г. играе в театрите Wyndham и Adelphi.

В личния си живот, Аткинсън е женен от 1990 г. за гримьорката от BBC Сунетра Састри, с която имат син и дъщеря, но се разделят през 2014 г. и развеждат през 2015 г.
От 2014 г. Аткинсън живее с 28 години по-младата от него театрална актриса Луиз Форд, която го прави баща за трети път на 62-годишна възраст, през декември 2017 г.
Аткинсън има лиценз да управлява тежкотоварни камиони, известен е с пристрастието си към бързите коли и колекцията си такива автомобили. Избягва да дава интервюта, тъй като се притеснява от заекването си и проблема с някои съгласни.
Copyright © 2024 Dir.bg.