Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Стефан Командарев / Stephan Komandarev

Дата на раждане - 28.09.1966
Място на раждане - София, България

Български режисьор, сценарист и продуцент. Завършил е Медицинската академия в София (1993) и кино и ТВ режисура в Нов български университет (1998).

Завършва продуцентската програма EAVE през 2011 година. Член е на Българската асоциация на кинорежисьорите, Българската асоциация на филмовите продуценти, както и на Европейската филмова академия.

В по-ранната му филмография са късометражните "Балонът" (1997 г.) и "Случайни чаши" (1998), игралният "Пансион за кучета" (1999) и документалният "Пътят на хармонията" (2001). „Пансион за кучета” е представен на Берлинския кинофестивал, програма „Форум”. Сред документалните му творби е и „Градът на жените баданте” (2009).

Командарев е режисьор на два от най-награждаваните български филми през последните години, включени в надпреварата за номинация за чуждоезичен „Оскар” – „Съдилището” (2014) и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008). "Съдилището" взе наградите за най-добър филм, режисура и главна мъжка роля на Асен Блатечки на фестивала за югоизточно европейско кино See a Paris, голямата награда на кинофестивала в Индианаполис, най-добър игрален филм и мъжка роля на „Златната роза”. „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, попаднал в челната деветка на претендентите за „Оскар” 2010, е най-разпространяваният в световен мащаб български филм след 1989 година – в над 90 страни, спечелил е над 30 награди от международни филмови фестивали, една трета от които са награди на публиката.

Филмография

Режисьор: Уроците на Блага Живот от живота В кръг Ненужен герой Посоки Моряшки истории От признателните потомци Съдилището Светът е голям и спасение дебне отвсякъде Азбука на надеждата Хляб над оградата Актьор: Уроците на Блага Сценарист: Уроците на Блага Живот от живота В кръг Посоки Моряшки истории Съдилището Светът е голям и спасение дебне отвсякъде Хляб над оградата Продуцент: Уроците на Блага Живот от живота В кръг Посоки Кучета Моряшки истории Съдилището Азбука на надеждата

Новини

Командарев с филм за донорството и трансплантациите Снимат продължението на „Посоки“ - „В кръг“ Командарев снима "Патрулки", върви към трилогия Българско участие на фестивала в Сараево Командарев в Кан: "Направих този филм и заради двете ми деца" 70-и фестивал в Кан 2017 - пълна програма Командарев: „Съвместимост“ става „Посоки“ Репетиции за "Съвместимост" на Командарев "Каръци" е българското предложение за Оскар Стефан Командарев започва снимки на нов филм Балканският уестърн "Кучета" селектиран за конкурсната програма в Кан Стефан Командарев представя „Моряшки истории“ „Съдилището“ на Стефан Командарев е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичeн филм Нов нискобюджетен проект на Стефан Командарев: „Съвместимост“
Copyright © 2024 Dir.bg.