Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джон Кюсак / John Cusack

Дата на раждане - 28.06.1966
Място на раждане - Евънстън, Илинойс, САЩ

Както повечето от образите, в които се превъплъщава, Джон Кюсак е необичаен герой. Далеч от звездоманията и обичайните холивудски типажи, живеещият в Чикаго актьор си изгради успешна кариера с образите на подтиснати хора и особняци – като през цялото време успява да стои встрани от прекаленото внимание на медиите.

С изключение на майката, Нанси (бивша учителка по математика), целият клан Кюсак е в шоубизнеса. Както брат си и сестрите си, Джон става член на чикагското театрално студио Пивън още като ученик. На 12, вече е участвал в няколко театрални постановки и телевизионни реклами. Дебютира в игралното кино на 17 в романтичната комедия „Клас” с участието на Роб Лоу и Андрю Маккарти през 1983-а. Младият Кюсак вероятно е оставил най-много спомени у зрителите с последната си роля на подрастващ - в романтичната комедия „Say Anything...” (1989).

Следващите няколко години преминават сравнително тихо, като актьорът е зает предимно с театрални проекти. Той режисира и продуцира няколко постановки за чикагската театрална трупа The New Criminals, която основава през 1988 (по модел на Actors' Gang на Тим Робинс в Лос Анджелис). На преден план е политическият и авангарден театър. Четири години по-късно, заедно със съучениците си от гимназията Стив Пинк и Д. В. ДеВинсентис, създават и филмов филиал под името New Crime Productions. Първият проект на New Crime е остроумно написаната черна комедия „Убиец под прицел” (1997), с която кариерата на Кюсак в киното се възражда. Освен съсценарист, Кюсак играе в главната роля – поуморен от професията си наемен убиец, който се опитва да възстанови връзката си с момичето (Мини Драйвър), с което е бил на абитуриентския си бал преди 10 години. И понеже (както отбелязва Оскар Уайлд) животът често имитира изкуството, между Кюсак и Драйвър започва романтична връзка.

Следват ролите на федерален агент (или по неговото описание: "първата роля на небиблейски екшън герой по сандали") в „Кон Еър” (1997) , в „Полунощ в градината на доброто и злото” (1997) на Клинт Истууд, където играе репортер, който се намесва в разследването на убийство.

Кюсак винаги е имал вкус към по-необичайното кино и затова не е никаква изненада участието му в истински оригиналния „Да бъдеш Джон Малкович” (1999). Дългокос, брадат и очилат, той е почти неузнаваем в ролята на подтиснат кукловод, който влиза и излиза от мозъка на актьора Джон Малкович. С това изпълнение си печели номинация за Най-добър актьор на Independent Spirit Awards. През 2000 г. отново се връща към обичайния си гладко избръснат вид в „Момичета от класа” (High Fidelity), отново продукция на New Crime. Заедно с партньорите си Пинк и ДеВинсентис адаптират популярния роман на Ник Хорнби, излязъл у нас под заглавието „Егати живота”, като преместват действието в своя град - Чикаго. Героят на Кюсак е саркастичен собственик на музикален магазин, който се опитва да анализира как се е стигнало до раздяла с петте жени, които е обичал най-много, за да разбере защо е толкова нещастен в любовта.

Самият Кюсак може би не е чак толкова нещастен в това отношение, макар че остава "стар ерген" – сред жените, с които е бил обвързан романтично, са Мини Драйвър, Алисън Истууд, Клеър Форлани, Нев Кемпбъл. Често във филмите му участва и сестра му Джоан.

Последните му 4 филма му носят още по-голяма популярност и са добре познати и у нас: „Любимците на Америка” (2001) с Джулия Робъртс и Катрин Зита-Джоунс, „Знак на съдбата” (2001), с Кейт Бекинсейл, „Самоличност” (2003), с Аманда Пийт, Рей Лиота, Ребека Де Морни и „Присъда за продан” (2003) с Дъстин Хофман, Джин Хекман и Рейчъл Вайс.

Филмография

Актьор: Love and Mercy Вестникарчето Джакузи машина на времето 2012 Корпорация Война Грейс няма да се върне 1408 И да обичаш кучета Ледена жътва Самоличност Присъда за продан Знак на съдбата ЛЮБИМЦИТЕ НА АМЕРИКА Момичета от класа Когато буря връхлети Да бъдеш Джон Малкович Контролна кула Тънка червена линия Убиец под прицел Въздушен конвой Нощем в градината на доброто и злото Кметството Куршуми над Бродуей Истински цветове Твоя е Продуцент: Джакузи: Машина на времето Корпорация Война Грейс няма да се върне

Новини

Сътрудничеството на Китай с Холивуд Джон Кюсак в нов екшън-трилър ДиКаприо с 24 самоличности в "Претъпканата стая" Първа снимка от филмовата адаптация на романа на Стивън Кинг “Клетка” Първа снимка от филмовата адаптация на романа на Стивън Кинг “Клетка” Ванеса Хъджинс ще партнира на Никълъс Кейдж и Джон Кюсак Джон Кюсак замени Тоби Магуайър в “The Paperboy” Джон Кюсак - в комедията “Dictablanda” Джон Кюсак - като Едгар Алън По Моят син марсианецът Печеливш екип
Copyright © 2024 Dir.bg.