Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Кристофър Уокън / Christopher Walken

Дата на раждане - 31.05.1943
Място на раждане - Ню Йорк, САЩ

Актьорът с рождено име Роналд, с главни и поддържащи роли на американската театрална сцена и киноекран има бледо нервно изражение и пясъчнооцветена коса. Печели Оскар през 1979 г. за "Ловецът на елени" и е номиниран за Оскар през 2003 г. за "Хвани ме, ако можеш". Кристофър играе психически нестабилни герои с особена задълбоченост.

Роден е в семейството на имигранти - шотландка (доживяла до 102 години) и германец, които управляват пекарна. Има двама братя, които днес също са актьори (Глен Уокън и Кен Уокън). Актьорство и танцуване научава в университета "Hofstra" (Ню Йорк), където остава само една година (1963), и в обществения Американски национален театър и академия ("ANTA"), след което има награда от изявите си на сцена. В киното се появава през 1969 г. в драмата "Me and My Brother", последвана през 1971 г. от трилъра на Сидни Лъмет "The Anderson Tapes" с Шон Конъри.

Приема името "Кристофър" след като негов приятел му казва, че му подхожда повече, отколкото "Рони" (от рожденото му име Роналд). По-късно обаче не харесва и новото си име и предпочита да бъде наричан Крис. Въпреки това, неговата жена и братята му го наричат Рони.

В почти всички свои роли успява да вмъкне танцов елемент, а през 2001 г. дори печели наградата на NMV Music Video за хореографията на свой танц. Понякога води телевизионното шоу "Saturday Night Live" по NBC и е член на престижния Five-Timers Club от водили повече от 5 пъти.

От 1969 г. е женен за кастинг директорката и актриса Джорджиан Уокън, която среща по време на турне в Чикаго с мюзикъла "Уестсайдска история". Не ползва компютър, не притежава мобилен телефон, мрази оръжията и има фобия от бързо шофиране, слави се като изключителен готвач. Често живее в провинцията в Уилтън, Кънектикът с котката си, докато жена му е в апартамента им в Ню Йорк.
Copyright © 2024 Dir.bg.