Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Албърт Фини / Albert Finney

Дата на раждане - 09.05.1936
Място на раждане - Салфорд, Великобритания

Големият английски актьор е роден недалеч от Манчестър в Англия. Неговият баща е бил букмейкър. През 195 г. завършва Кралската академия за драматично изкуство (RADA) в Лондон. Негови състуденти били не по-малко прочутите по-късно актьори Питър О'Тул и Алън Бейтс. Дебютира на лондонска сцена през 1956 г. в постановката на "Цезар и Клеопатра" по Шекспир в знаменития театър "Old Vic". През 1960 г. е и неговият кинодебют в "The Entertainer" на Тони Ричардсън.

През 1960 г. играе и в прочутия филм на Линдзи Андерсън "Събота вечер, неделя сутрин", а три години по-късно името му нашумява с главната роля в екранизацията по романа на Хенри Филдинг "Том Джоунс" под режисурата отново на Тони Ричардсън. За тази роля получава първата от четирите си номинации за наградата "Оскар". През 1962 г. независимият му характер става причина да изпусне главната роля в друг култов филм от това време - "Лорънс Арабски" на Дейвид Лийн. В крайна сметка тя е поверена на Питър О'Туул.

Албърт Фини дебютира блестящо и на Бродуей в постановката на Тони Ричардсън "Лутер". Великолепното му изпълнение е номинирано за наградата "Тони" (театралният "Оскар").

Фини е номиниран за втори път за "Оскар" през 1974-а за превъплъщението си в детектива Еркюл Поаро в екранизацията по Агата Кристи "Убийство в Ориент Експрес". Следва 6-годишно откъсване от киното, през които играе в театъра в различни постановки по Шекспир ("Хамлет", Макбет"), Чехов ("Вуйчо Ваня) и др. Фини се завръща пред камерата с роли във филми, като "Lоophole" (1980), "Looker" (1981) и мюзикъла "Ани" (Annie, 1982) преди отново да блесне в "Костюмерът" (The Dresser, 1983). За този филм е номиниран за трети път за "Оскар". Четвъртата си номинация в раздела за най-добър актьор получава за изпълнението си във филма на Джон Хюстън "Под вулкана" (Under the Volcano, 1984).

През 1990 г. заедно с Гейбриъл Бърн се превъплъщава блестящо в ганстерската драма на Джоуел и Итън Коен "Кръстопътят на мелничаря" (Miller's Crossing). Една от последните големи роли на Албърт Фини в киното бе в "Ерин Брокович" (2000), за която получи петата си номинация за "Оскар". В него той влезе в кожата на шефа на Джулия Робъртс, получила първия си "Оскар" именно за изпълнението си във филма на Стивън Содърбърг.

Албърт Фини е женен три пъти и е известен с многобройните си любовни похождения. Сред най- прочутите му завоевания са актрисите Катрин Хепбърн и Даян Кийтън. Има само един син - Симон от 4-годишния си брак с английската актриса Джейн Уенъм в края на 50-те години. Вторият му брак (1970-1978) е със знаменитата французойка Анук Еме. През 2006 г. се жени за туристическия агент Пенелъпи Делмаж, с която живее до смъртта си през февруари 2019 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.