Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Питър Койот / Peter Coyote

Дата на раждане - 10.10.1942
Място на раждане - Колвър, Пенсилвания, САЩ

Актьор-ветеран и носител на литературната награда Pushcart, в кариерата си Койот преминава през различни етапи и форми, за да стигне до киното чак на 39-годишна възраст. Роден е в еврейското семейство на инвестиционен банкер - като Джеймс Питър Кохон, има по-малка сестра. След като завършва колежа „Гринел” като бакалавър по английска литература през 1964 г. - и независимо от това, че е приет в престижната писателска школа Lowa Writers' Workshop, - Койот заминава за Западния бряг, за да учи за магистърска степен в творческото писане към щатския университет в Сан Франсиско. След кратко чиракуване в Actor's Workshop се присъединява към „Mime Troupe” - радикален политически уличен театър, чиито членове често попадат в ареста за това, че изнасят представления в градския парк без разрешение.

В „Mime Troupe” Койот бързо се налага като актьор, автор и режисьор. Режисира силно противоречива постановка, с която трупата тръгва на първото си турне из цялата страна и която е забранена от властите в няколко града. Актьорите на няколко пъти са арестувани, преди да стигнат до колежите и университетите в източните щати и да финишират триумфално в Ню Йорк, където са поканени и спонсорирани от комика Дик Грегъри. На следващата година пиесата „Olive Pits”, на която Койот е съавтор, режисьор и играе в нея, печели наградата на вестник The Village Voice. Тогава възниква и псевдонимът му – актьорът твърди, че го избрал след просветляваща духовно среща с койот.

От 1967 дo 1975 Койот живее и твори в средата на контракултурата, възникнала и оформила се през 60-те, става основател и изтъкнат член на общността от Сан Франсиско, наречена Diggers. Те са анархистична група, занимаваща се с безплатни доставки на храна, подслон и медицинска помощ за тълпите бегълци, появили се в града през така нареченото Лято на любовта. От Diggers е групата Free Family, която създава верига от общности по тихоокеанското крайбрежие. Много ог преживяното през този период Койот описва в мемоарите си „Sleeping Where I Fall”, публикувани през април 1998. Една от историите в тази книга излиза отделно като „Carla's Story" и получава през 1994 националната литературна награда Pushcart.

От 1975 до 1983 г. Койот е член на Съвета за култура на щата Калифорния. След първата си година като член, Койот три години последователно е избиран за председател на съвета от колегите си и по време на неговия срок разходите на структурата паднали между 50% и 15%, а бюджетът нараснал от $1 милион дo $14 млн...
Вероятно уморен от политиката, в края на 70-те Койот взима решение да поднови актьорската си кариера. През 1978 започва да работи в престижния театър „Меджик” в Сан Франсиско. Докато играе главната роля в световната премиера на „True West” от Сам Шепърд, Койот е забелязан от холивудски агент, който му предлага да го представлява.

В киното дебютира през 1980 година („Die Laughing” и „Tell Me A Ridle”). След успешна роля в „Извънземното” (1982) на Спилбърг, Койот се снима в поредица от филми, сред които „Cross Creek” с Мери Стийнбъргън и „Outrageous Fortune” с Бет Мидлър. До днес Койот е играл в над 90 продукции за големия екран и телевизията. Не можем да пропуснем и участието му в „По острието на бръснача” (1985) с Глен Клоус и Джеф Бриджис, „Горчива луна” (1992) на Роман Полански, „Сфера” (1998) с Дъстин Хофман и Шарън Стоун, „Иронии на съдбата” (1999) с Харисън Форд и Кристин Скот Томас, „Ерин Брокович” (2000) с Джулия Робъртс, „Фаталната жена” (2002) на Брайън Де Палма и други.

Напоследък Койот получи главни роли в няколко ТВ сериала: „4400” през 2004 г. и „The Inside” през 2005 г. След свалянето от екран на втория, Койот се завърна в „4400” като гост-звезда във финалния за сезона двойно по-дълъг епизод, а след това се включи след актьорите в сериала на ABC „Commander in Chief”. Също през 2005 г. Койот бе и гласът зад кадър в привлеклия доста внимание документален филм „Enron: The Smartest Guys in the Room”. През 2006 г. е разказвачът в епизода „Revelation” от сериала „Изгубени”.

Койот е член на Американската академия по киноизкуство, на Гилдията на киноактьорите, както и на други професионални организации. Той е известен и с активната си политическа позиция. Актьорът има две деца от първите си две съпруги - дъщеря от Айлийн Иуинг (брак от 1965 до 1972) и Мерилин Маккан (брак от 1977 до 1998 г.). Третият му брак (1998 - 2015 г.) е с мениджърката по локации Стефани Плийт, също завършил с развод. В свободното си време се увлича от съчиняване на песни, свирене на китара, фотография, риболов и офроуд.
Copyright © 2024 Dir.bg.