Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Чоу Юн-Фат / Yun-Fat Chow

Дата на раждане - 18.05.1955
Място на раждане - о-в Лама, Хонконг

В около две трети от света, Чоу Юн-Фат няма нужда от представяне. От 19-годишен, актьорът е редовен гост на телевизионните и киноекрани в Азия със зашеметяваща поредица от сериали и филми, а след сътрудничеството му с Джон Ву в класическия екшън A Better Tomorrow (където Чоу играе 'убиец със съвест'), този тип герои го превръщат в икона на жанра и вдъхновяват нова вълна екшъни в киното.

Чоу Юн-Фат е вече голяма звезда в родния си Китай (Хонконг), преди да спечели вниманието и на западната публика с като партньор на Джоди Фостър в Ана и Кралят. Но преди да се насочи към актьорството като професия, работи във фабрика, в офис и в хотел.

Участвал е в повече от 72 игрални филма и е носител на редица награди, между които Хонгконгската филмова награда за най-добър актьор, тайванската награда Златен кон и наградата на фестивала на тихоокеанското кино в Токио. Чоу Юн-Фат е в една от главните роли и в спечелилият Оскар за чуждоезичен филм „Тигър и Дракон” през 2001.

Но в репертоара на Чоу Юн-Фат има и други филми, не по-малко важни за актьора – изпълненията му в мелодрами и романси, както и комедийните роли. Публиката в Азия отдавна се наслаждава на разностранния талант на Чоу и филмите с негово участие постоянно са във върховете на зрителските класации.

През 1999 със създаването на „Ана и кралят” и зрителите извън Азия получиха шанса да се запознаят с Императора на хонконгското кино, при това в главна историческа роля. Като крал на Сиам, Чоу Юн-Фат демонстрира смелостта и силата на големия владетел... както и мъдростта и нежността на влюбения мъж.

След това винаги отбягващият характеризацията актьор участва в заснетия на мандарински китайски „Тигър и Дракон” на Анг Лий, а следващият му филм беше комедията Брониран монах.

Ллюбопитни факти:
· Високият 1.80 актьор е роден на 18 май 1955 г. и произхожда от живеещата в Китай и Тайван народност Ха Ка, номадска етническа група, която постоянно пътува от древни времена.
· Първоначално братя Уачовски предлагат на него ролята на Морфеус в Матрицата, но той отказва.
· През 2002 е избран в класацията на списание People за един от 50-те най-красиви хора в света.
· Запазената му марка в екшън филмите, особено в тези на Джон Ву, е клечка за зъби в устата, два пистолета и слънчеви очила по време на престрелките.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.