Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Пауърс Бут / Powers Allen Boothe

Дата на раждане - 01.06.1948
Място на раждане - Снайдър, Тексас, САЩ

Популярният филмов, театрален и телевизионен актьор е роден като най-малкия от трима сина във фермерско семейство от английски произход, чиито предшественици са живели в американския юг поколения наред. Кръстен е на името на убит във Втората световна война приятел на баща му. След колежа в Югозападния държавен тексаски университет, Бут завършва магистратура по изящни изкуства в Южния методистки университет и се присъединява към репертоарния театър в Ашланд, щата Орегон. Дебютът му на Нюйоркска сцена е през 1974 г. в центъра Линкълн, в пиесата "Ричард III". Пет години по-късно дебютира и на Бродуей в главна роля.

През 1980 г. участва в телевизионния филм на CBS "Гаянска трагедия: историята на Джим Джоунс", за което получава високи оценки от критиката и е взима награда "Еми". През 80-те години играе в поредица от кратки филми за HBO в ролята на детектив Филип Марлоу.

През 1993 г. има запомнящо се присъствие в култовия уестърн "Тумбстоун", в който партнира на Кърт Ръсел, Вал Килмър, Сам Елиот и Бил Пакстън, а през 1994 г. - с Джесика Ланг в донеслата й Оскар романтична драма "Синьо небе". Следващата година влиза в образа на зловещ терорист в екшъна "Внезапна смърт" с участието на Жан-Клод Ван Дам. Друга запомняща се роля на Бут е тази на сенатор Рорк в "Sin City: Град на греха" (2005 г.) и в продължението му "Град на греха: Жена, за която да убиваш" (2014 г.). Успешно играе в тв сериалите "Дедууд" (2004 - 2006 г., включително заедно с дъщеря си) и "24" (в сезон 6 от 2007 г.). През 2009 г. е увековечен на Тексаската алея на славата в Остин.

В личния си живот, Пауърс Бут от 1969 г. насам е женен за дизайнерката на костюми в киното Памела Коул, от която има две деца - син и дъщеря, актрисата Парис Бут. Живее в Лос Анджелес, отглежда състезателни коне.
Copyright © 2024 Dir.bg.