Останалото е пепел

The Rest Is Ashes

България | 2020г | 100 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 7.2/10

За филма

В разпространение от: 28.09.2020
Премиера в България: 14.01.2022
Производител: Корунд Х
Разпространител: Лента / Би Ес Филмс

Възрастният американски репортер Джордж Смит (Бен Крос) с носталгия се връща в спомените си през далечната 1944 г. в края на Втората световна война, когато е натоварен от своя вестник да вземе интервю от видния български банкер Атанас Буров (Асен Блатечки).

Джордж (Нейтън Купър) е прехвърлен тайно в България през Сърбия. Младият американец трудно се ориентира в драматичните събития, разиграващи се на Балканите по онова време. Той поставя на карта собственото си оцеляване, като се влюбва в младата секретарка на банкера - Мария (Диляна Попова), която на свой ред е влюбена отчаяно в шефа си. Джордж в началото е приет с недоверие, но впоследствие става пръв приятел на Буров, който се оказва с доста ексцентричен характер, макар и голям родолюбец и патриот.

Червената армия вече е на път да навлезе в България и да установи просъветски режим, подпомогната от местните партизани. Богатият банкер решава да изведе младия западен репортер заедно със своята секретарка от България и да ги прехвърли на Запад, за да ги спаси. Мария изчезва безследно по време на бягството...

През годините спасилият се американец продължава да търси своята изгубена любов и каквато и да е информация за нея, но винаги достига до задънена улица. Какво се е случило с Мария? Дали е избягала от него, за да се върне при банкера, дали пък не е отвлечена от партизаните или нещо друго й се е случило, той така и не разбира. Остава само споменът за нея, за банкера и за една страна на кръстопът, която винаги ще остане в сърцето му.

Във фирма са използвани архивни кадри от разрушената през войната София. Автентичната визия е дело на художник-сценографа Боряна Минчева.

Снимките са осъществени през юни-август 2019 г.

Премиера: 06.03.2020 г.
Прожекция на Златна роза - Варна: 28.09.2020 г.

Кастинг

Режисьор: Георги Костов
В ролите: Асен Блатечки, Диляна Попова, Нейтън Купър, Бен Крос, Неда Спасова, Евгени Будинов, Игор Дамянов
Сценарист: Александър Томов
Продуцент: Христо Христов
Музика: Петко Манчев
Оператор: Емил Топузов
Copyright © 2024 Dir.bg.