Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Дани Трехо / Danny Trejo

Дата на раждане - 16.05.1944
Място на раждане - Лос Анджелес, Калифорния, САЩ

Прекарал цели 12 години по различни затвори като млад, Дан Трехо-мл. е една истинска легенда в съвременното американско кино ... и то без нито една главна роля, до „Мачете”.

Роден на 16 Май, 1944 в Лос Анджелис, Дани е син на Алис Ривера и строителния работник Дан Трехо, а негов братовчед е човека-кино - Робърт Родригес. Израснал в квартала Пакойма от долината Сан Фернандо, Дани се скитори по улиците, извършвайки купища престъпления с чичо си и се пристрастява към наркотиците.

Още докато е тийнейджър, той постоянно влиза и излиза от затвора. На улицата, Трейо развива умения на боксьор и смята да си изкарва прехраната с това. Амбицията му е осуетена от нова дълга присъда. Докато лежи в небезизвестния Сан Куентин, Дани става шампион по бокс едновременно в лека и полу-средна категория. По време на присъдата си, той преминава през програма за възстановяване от 12 стъпки, която му помага много при преодоляването на зависимостта му от наркотиците.

През 1985-та, Трехо присъства на анонимно събиране на пристрастени към кокаина, където среща човек от филмовия бизнес, който по-късно търси Дани за помощ и изведнъж се оказва на снимачната площадка на „Влакът беглец” на Андрей Кончаловски. Заради суровия си външен вид и татуировките, на Трехо е предложена роля като статист в затвора.

По ирония на съдбата, сценаристът на филма Едуард Бънкър е лежал в Сан Куентин по същото време по което и Дани. Бънкър го забелязва на снимачната площадка и веднага му предлага заплата от $ 320 долара на ден, за да тренира Ерик Робъртс, една от звездите на филма. След това самият Андрей Кончаловски харесва работата му и му предлага малка роля във филма, като съперник на Робъртс.

„Влакът беглец” отваря много врати на Дани Трехо, след което той се появява както в множество телевизионни и нискобюджетни продукции, така и в култови хитове като „Десперадо”, „Жега”, „От здрач до зори”, „Деца шпиони” и много други, партнирайки си с актьори от калибъра на Робърт Де Ниро, Ал Пачино, Чарлз Бронсън, Джордж Клуни, Антонио Бандерас, Никълъс Кейдж, Жан-Клод Ван Дам, Вал Килмър, Харисън Форд и др. Запомнящите се образи, които изиграва Трехо, са предимно на престъпници или затворници, като почти във всеки от филмите му зрителите могат да се насладят на отличителната татуировка на гърдите му – жена със сомбреро.

Много от героите на Дани от филмите на братовчед му Робърт Родригес са кръстени на ножове или остри предмети – Мачете в „Деца шпиони” и „Мачете”, Рейзър (бръснач) Чарли и Рейзър Еди във филмите „От здрач до зори”, Наваяс (испанската дума за остриета) в "Десперадо" и Кухийо (нож на испански) в „Хищници”.

Трехо е женен за Деби Шърв и има четири деца от предишни връзки – Дани Бой, Гилбърт, Даниел и Хосе.

Дани споделя, че е изумен, когато минава през улиците по които е извършвал престъпления по-рано и децата му искат автографи. Също така споменава, че избира голяма част от ролите си, за да учи по-младите поколения, че лошите хора често умират или отиват в затвора и хората трябва да се стремят да живеят благоприличен живот. Самият Трехо неведнъж говори пред младежки групи или колежи и насърчава младите да избегнат грешките, които той е правил в миналото.

Интересни факти:
- Един от най-ангажираните американски актьори. Обикновено се снима поне в 4 филма на година (от началото на 90-те), а през 2002 играе в цели 9.
- Героят му от съвременния епос „Жега” на Майкъл Ман се казва Трехо.
- Единственият актьор, който се появява и в трите филма „От здрач до зори”.
- Той и Робърт Родригес са втори братовчеди.
- Прекарва голяма част от 60-те в затвора – от 63-та до 65-та в Трейси, от 65-та до 68-ма в Сан Куентин и от 68-ма до 69-та в Соледад.

Copyright © 2024 Dir.bg.