Министър Ананиев забрани киното у нас до второ нареждане

08.03.2020 г.
Министър Ананиев забрани киното у нас до второ нарежданеСъс своя заповед No.РД-01-117 от 8 март 2020 г., министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди "да бъдат преустановени посещенията на културни мероприятия, в т.ч. кина" на територията на всички области в България.

Заповедта е на основание чл.63 от Закона за здравето и във връзка с регистрирани случаи на COVID-19 на територията на области Габрово и Плевен, препоръка на Националния оперативен щаб и проведено по-рано днес извънредно заседание на Министерския съвет.

Заповедта се съобщава на всички Регионални здравни инспекции и на всички министри, имащи отношение към изпълнението й. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор и Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването. Заповедта е публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването.

В заповедта на министър Ананиев отсъства начален и краен момент на действие по чл.II. Най-вероятно тя влиза в сила незабавно и предполагаемо ще действа "до второ нареждане". Вижте пълния текст.

Драстичната мярка не е позната към настоящия момент в Европа с изключение на областта Ломбардия в Италия, където кината бяха затворени първоначално за 1 седмица от миналия понеделник, 24 февруари. Кината са затворени в други части на света - като Китай, Южна Корея и Иран. В европейските и американските киносалони се предприемат мерки за редовна дезинфекция.

С интерес се очаква реакцията на разпространителите и екзибиторите (собствениците на киносалони) в първия работен ден утре. Засега не е известно дали те ще обжалват заповедта и дали ще връщат парите за вече продадени на зрители билети. Усложняват се и финансовите отношения между българските разпространители и световните дистрибутори на множество актуални и предстоящи заглавия, чиито права са предплатени.

Междувременно бе отменена предпремиерната медийна прожекция на българския филм "Бащата", предвидена за утре - 9 март. Премиерата по кината на новия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, спечелил Голямата награда "Кристален глобус" от Карлови Вари 2019 г. и Голямата награда от Златна роза - Варна 2019 г., бе предвидена за 3 април 2020 г., но се отложи за неопределена дата през есента на тази година.

На 12 март (четвъртък) предстои и официалното откриване на 24-ия Международен София Филм Фест, което е възможно да бъде осуетено. Откриващ филм в зала 1 на НДК е "Петя на моята Петя". Под въпрос е и провеждането на целия фестивал до 31 март. НДК заедно с ФКЦ Варна преустановиха посещенията на културни мероприятия още от днес за всички зали и пространства, управлявани от тях, вкл. кино "Люмиер Лидл". Събитията от редовната програма може би ще се пренасочат за следващи дати в бъдещето, за които закупените билети да важат.

Предстоящите за разпространение филми с премиери в следващите петъци до края на месеца са, както следва:

за 13.03.:
Моят шпионин
Блъдшот

за 20.03.:
Нито звук 2
Лео да Винчи: Мисия Мона Лиза
Информаторът
Пепел върху слънцето

за 27.03.:
Мулан
Ловът

Филмите, които в момента са в разпространение, може да видите в рубрика Актуални - над 50 заглавия, сред които:

1917
21 моста
Джентълмените
Дивото зове
Доктор Дулитъл
Извън играта (премиерен от 6 март)
Котка в стената
Лоши момчета завинаги
Малки жени
Напред (премиерен от 6 март)
Невидимия
Останалото е пепел (премиерен от 6 март)
Островът на фантазиите
Соник: Филмът
Червената обувчица и седемте джуджета
Ятаган.
Copyright © 2024 Dir.bg.