Италианският „Химера“ и пловдивският „Ретроспект“ в последния ден на София филм фест в Пловдив

01.04.2024
Италианският „Химера“ и пловдивският „Ретроспект“ в последния ден на София филм фест в ПловдивСофия филм фест в Пловдив е на своя финал, но предлага две заглавия, които не са за пропускане.

В 16:00ч. може да гледаме италианският „Химера“ – филм, номиниран за „Златна палма“ в Кан, както и награди във фестивалите във Сао Паоло и Валядолид.
Творбата е ексцентрична фентъзи-комедия за изгубената любов: бъбрива, шумна и празнична, в специфичния, разпознаваем стил на режисьорката - сюжетът е изпълнен с живот и с герои, които се бият, пеят, крадат и премахват с лекота „четвъртата стена“, за да се обърнат директно към зрителите.
Ще се потопим в Тоскана през 80-те години с един англичанин, който краде исторически артефакти от Италия.

Късният филм е с изцяло пловдивски каст – макар и с американски режисьор.
„Ретроспект“ на живеещия в Пловдив Стивън Люис Симпсън, а на екрана ще видим Юлия Йорданова – Керана, както и други известни местни актьори – Симеон Алексиев, Елена Кабасакалова и други. Ще се срещнем с един старец, който някога е шпионирал съседите си за тайната полиция и продължава да го прави повече от 30 години по-късно за развлечение.
Той е убеден, че британецът, който живее отсреща е отговорен за изчезването на един турист. Всичко се усложнява още повече, когато чужденецът запова връзка с внучката му. Филмът може да гледаме от 18:30 часа, а за среща с публиката в киното ще пристигне част от екипа на филма.

София Филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на община Пловдив.
Copyright © 2024 Dir.bg.