Най-обещаващите филми до края на годината

15.09.2014 г.
Най-обещаващите филми до края на годинатаКраят на тазгодишния летен киносезон вече настъпи. Докато американските бокс-офис резултати от изминалите няколко месеца бяха далеч под очакванията на анализаторите, българските зрители превърнаха няколко тазгодишния заглавия в хитове с приходи от над един милион лева. Лятото винаги се е смятало за най-активния и натоварен сезон по отношение на комерсиалното кино, но от няколко години насам студията насочват вниманието си все повече към есента и зимата.

Втората половина на календарната година вече също предлага голям брой филмови продукции, които по мащаба, амбициите и бюджетите си могат да се конкурират и с най-епичните летни блокбастъри. 2014-та година не е изключение и българските зрители могат да очакват няколко любопитни игрални и анимационни филма, които от своя страна имат шанса да се превърнат в едни от хитовете на есенно-зимния сезон.

Ето ги и тях:


Лабиринтът: Невъзможно бягство (2014)
Премиера в България – 19.09.

Подобно на повечето съвременни младежки заглавия, филмът е базиран на роман, насочен предимно към тийнейджърската публика. Историята разказва за младо момче без спомен за миналото си, което се събужда в центъра на гигантски лабиринт заедно с няколко свои връстници. След като обединява силите си, групата младежи прави всичко възможно, за да се пребори с множеството препятствия и да намери изход от лабиринта.

Главните роли в “Лабиринтът: Невъзможно бягство” са поверени на Дилън О’Брайън (“Новото момиче”) и Уил Полтър (“Семейство Милър”), а за филма бяха похарчени 30 милиона долара.


Закрилникът (2014)
Премиера в България – 26.09.

Филмът на Антоан Фукуа черпи вдъхновение от едноименния сериал от 80-те години, а за изпълнител на главната мъжка роля бе привлечен двукратният носител на “Оскар” Дензъл Уошингтън. Той играе ролята на Робърт Маккол - бивш член на специалните части, който е инсценирал смъртта си, за да може да живее на спокойствие в Бостън. Всичко обаче се променя, когато той е принуден да сложи край на изолацията си и да помогне на изпадналата в беда тийнейджърка Тери (в ролята - Клоуи Грейс Морец).

"Закрилникът" е втори общ проект на Дензъл Уошингтън и Антоан Фукуа след суровата екшън драма от 2001-ва година “Тренировъчен ден”.


Не казвай сбогом (2014)  
Премиера в България – 03.10.

Звездата от “Градът” Бен Афлек си партнира с Тайлър Пери, Патрик Фюджит и Розамунд Пайк в този драматичен психологически трилър. Режисьор на филма е Дейвид Финчър, за когото това е трета екранизация на известен роман след “Боен клуб” и “Мъжете, които мразеха жените”.

Бен Афлек се превъплъщава в образа на Никълъс Дън – журналист, чиято съпруга Ейми изчезва без никаква следа. Не след дълго бива разкрита и истината за нестабилните отношения между двамата съпрузи. Но дали властите са прави и Никълъс е наистина човекът, който е отговорен за мистериозното изчезване на Ейми?


Анабел (2014)  
Премиера в България – 03.10.

Анабел, зловещата кукла от началните сцени на хитовия хорър “Заклинанието”, се сдобива със свой собствен филм. За режисьор е избран операторът Джон Лионети, който е работил както по оригиналния “Заклинанието”, така и по филми като “Маската” и “Смъртоносна битка”.

Историята на лентата разказва за семейната двойка Джон и Миа Гордън, които се сдобиват с изящна старинна кукла на име Анабел. Но след като се сблъскват с членовете на сатанинска секта, Джон и Миа стават свидетели на серия от страховити и мистериозни случки, които изглежда са свързани с наскоро пристигналата кукла.

Бюджетът за снимки на ”Анабел” се равнява на 5 милиона долара, а актьорският състав на филма е предвождан от номинираната за “Оскар” Алфри Уудард (“Първичен страх”), Анабел Уолис (“Мрежа от лъжи”) и Ерик Лейдин (“Престъпна империя”).


Дракула: Неразказан (2014)
Премиера в България – 10.10.

Заснетият в стилистиката на “Ван Хелсинг” и “Аз, Франкенщайн” филм е дело на младия режисьор Гари Шор, за когото това е първи филмов проект. Въпреки начинаещия си режисьор, ”Дракула: Неразказан” може да се похвали с доказани таланти зад камерата, сред които се открояват операторът Джон Суорчман (“Пърл Харбър”, “Армагедон”), композиторът Рамин Джавади (“Железният човек”) и монтажистът Ричард Пиърсън (“Превъзходството на Борн”, “Мъже в черно 2”).

За разлика от останалите филми за прословутия вампир, ”Дракула: Неразказан” разказва за младите години на граф Дракула – години, в които той е познат като Влад Тепес. В главната титулярна роля се превъплъщава познатият от “Бързия и яростни 6” Люк Евънс.


Съдията (2014)
Премиера в България – 17.10.

След участията си в серия от високобюджетни екшън продукции, Робърт Дауни-мл. насочи вниманието си към ”Съдията” – драматична лента, зад чиято направа стои създателят на хита ”Ловци на шаферки” Дейвид Добкин.

Дауни-мл. играе ролята на успешен адвокат, който се завръща в родното си градче за погребението на своята майка. След пристигането си обаче той с изненада открива, че страдащият от Алцхаймер негов баща (който е и местният съдия, в ролята Робърт Дювал) е главен заподозрян за жестоко убийство.

Екрани партньори на Робърт Дауни-мл. са още Вера Фармига, Били Боб Торнтън, Дакс Шепард и Винсънт Д’Онофрио.


Билет за отвъдното (2014)
Премиера в България – 24.10.

Филмът на Скот Франк е базиран на едноименния роман на писателя Лорънс Блок.

Лиам Нийсън изпълнява главната роля на бившия нюйоркски полицай и настоящ частен детектив Матю Скудър, чийто най-нов случай е свързан с отвличането на съпругата на местен наркотрафикант.

Сред петимата продуценти на ”Билет за отвъдното” е Дани Де Вито, а бюджетът на филма се равнява на 40 милиона долара.


Интерстелар (2014)
Премиера в България – 07.11.

Създателят на “Черният рицар” и “Генезис” Кристофър Нолан е режисьор и сценарист на тази научнофантастична драма. Носителят на “Оскар” Матю Макконъхи изпълнява ролята на Купър – наскоро овдовял баща на две деца, който е принуден да изостави семейството и заедно с екип астронавти да се отправи на дръзко пътешествие сред звездите. Целта на мисията е да се намери начин, по който човечеството да продължи да съществува.

Бюджетът на ”Интерстелар” надвишава сумата от 150 милиона долара, а освен Матю Макконъхи във филма ще видим още Майкъл Кейн, Ан Хатауей, Джесика Частейн, Кейси Афлек, Уес Бентли, Елън Бърнстийн, Джон Литгоу и Мат Деймън.


Кутийковците (2014)
Премиера в България – 07.11.

Stop-motion анимация от създателите на “Коралайн” и “Паранорман”, чийто сюжет разказва историята на Егс – осиротяло младо момче, което бива отгледано от група добронамерени подземни тролове (познати като Кутийковците). Но след като троловете се превръщат в мишени на зъл унищожител на насекоми, Егс се превръща в единствения човек, който може да спаси новото си семейство.

Филмът се разпространява в триизмерен формат.


Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част 1 (2014)
Премиера в България – 21.11.

Дженифър Лорънс и Джош Хътчерсън се завръщат отново като Катнис Евърдийн и Пийта Меларк в предпоследния филм от успешната приключенска поредица, който отново се фокусира върху младата Катнис - тя, с помощта на президентката на район 13 Алма Койн, се впуска в битка за спасението на цялата държава Панем.

За филма бяха похарчени 125 милиона долара, в лентата ще видим още Джулиан Мур, Елизабет Банкс, Лиам Хемсуърт и починалия по-рано тази година Филип Сиймур Хофман.


Шефове гадняри 2 (2014)
Премиера в България – 28.11.

Филмът е продължение на изненадващия световен хит от 2011-та година “Шефове гадняри”. Звездите от първата част Джейсън Бейтман, Джейсън Съдекис и Дженифър Анистън поемат отново главните роли, а за снимките на лентата бяха похарчени около 40 милиона долара.

Сюжетът отново разказва за тримата приятели Ник, Дейл и Кърт, които този път решават да създадат собствена компания и да се впуснат заедно в света на корпоративния бизнес. Но мечтите им се провалят, след като попадат в капана на ловък и безскрупулен инвеститор. Измамени и готови за отмъщение, те изготвят дързък план, с чиято помощ планират да си възвърнат контрола над компанията. С помощта на няколко свои познати те се подготвят да отвлекат най-големия син на инвеститора и да изискват голяма сума пари за неговото освобождаване...


Пингвините от Мадагаскар (2014)
Премиера в България – 28.11.

Радващите се на огромна популярност в България пингвини от поредицата “Мадагаскар” се сдобиват със своя първи самостоятелен филм.

Този път историята отвежда Ковалски, Скипър, Рико и Редник в редиците на “North Wind” – тайна и елитна организация от няколко животински видове, чиято задача е да помага на животните по света и да се бори срещу злото. Заедно с новите си партньори, четирите пингвина се изправят срещу своя най-голям враг – октопод на име Октавиус Брин, който иска да постави света под свой контрол.

”Пингвините от Мадагаскар” ще може да бъде гледан в триизмерен формат.


Ето тук те оставям (2014)
Премиера в България – 12.12.

Ансамбловата комедийна драма е дело на режисьора на “Деца на килограм” и “Луда нощ” - Шон Леви.

Лентата разказва за членовете на голямото семейство Алтман, които по желание на наскоро починалия патриарх на фамилията трябва да бъдат заедно цяла седмица под един-единствен покрив.

Актьорският състав е предвождан от Джейсън Бейтман, Тина Фей, Тимъти Олифънт и Джейн Фонда.


Изход: Богове и Царе (2014)
Премиера в България – 12.12.

Режисьор на филма е ветеранът зад “Гладиатор” Ридли Скот, а главната роля е поверена на носителя на “Оскар” Крисчън Бейл.

Сюжетът черпи вдъхновение от историята за библейския религиозен водач и пророк Мойсей, а екранни партньори на Бейл са актьорите Арън Пол, Бен Кингсли, Джон Туртуро, Сигорни Уивър и Джоел Едгъртън.

”Изход: Богове и Царе” бе заснет за 74 дни и според информация от студиото 20th Century Fox, режисьорът е разполагал с бюджет за снимки от малко над 100 милиона долара.

Сюжетът на лентата се придържа към познатата от Библията история за извеждането на израилтяните от Египет, последвалото преминаване пред пустинята Синай и опитите на техния водач Мойсей да ги отведе до Обетованата земя.


Хобит: Битката на петте армии (2014)
Премиера в България – 19.12.

Финалният филм от поредицата на Питър Джаксън ”Хобит”.
Историята започва от момента, в който приключи предишната част от франчайза “Хобит: Пущинакът на Смог”. Билбо Бегинс и предвожданите от Торин Оукъншийлд джуджета са вече в леговището на дракона Смауг, но ще имат ли силите да си върнат обратно огромното съкровище и кралството Еребор?

Мартин Фрийман се завръща за трети път в главната роля на хобита Билбо Бегинс, а негови екранни партньори са Иън Маккелън, Ричард Армитидж и Орландо Блум.


Нощ в музея: Тайната на гробницата (2014)
Премиера в България – 26.12.

За разлика от предишните две части от поредицата, действието на “Нощ в музея: Тайната на гробницата” се развива в Лондон, а сюжетът отново се фокусира върху премеждията, пред които се изправя добродушният охранител Лари Дейли.

Този път в основен катализатор на действието се превръща “възкръсването” на легендарния рицар на Кръглата маса сър Ланселот.

Бен Стилър се завръща отново в главната роля, а освен него във филма участват още Робин Уилямс, Ребъл Уилсън (“Кръв и пот”), Бен Кингсли (“Железният човек 3”) и Оуен Уилсън (който за трети път играе ролята на миниатюрния каубой Джедадая).

Вдън горите (2014)
Премиера в България – 26.12.

Музикално-фантастичен филм, в който ще видим актьори от ранга на Мерил Стрийп, Джони Деп и Кристин Барански.

Действието се развива в магическия свят на писателите братя Грим, а главните герои са познати на зрителите от популярни литературни творби като “Червената шапчица”, “Джак и бобеното стъбло”, “Рапунцел” и “Пепеляшка”.

За филма бяха похарчени около 40 милиона долара, а сценарият е вдъхновен от наградения с “Тони” бродуейски мюзикъл ”Вдън горите”.

Освен вече споменатите актьори, в лентата участват още Емили Блънт, Анна Кендрик, Крис Пайн и Джеймс Корден.
Copyright © 2024 Dir.bg.